Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vsa skrivnost kolagena

Zakaj ga naša koža sploh potrebuje

21.2.2017 ob 6:10

kolagen_shutterstock_100133654.jpg

Veste, kaj sploh je kolagen in zakaj ga naša koža tako zelo potrebuje? Gre za protein, ki nastaja v telesu in med drugim pomaga pri ohranjanju mladostnega videza kože. »Kolagen je osnovni gradbeni element vsega v telesu, sam predstavlja približno 30 odstotkov vseh proteinov, ki jih imamo, v koži pa ga je približno 75 odstotkov, torej lahko vidimo, kako pomemben je kolagen zanjo,« razloži lepotni kirurg dr. Ernest Novak. »Pri 25 letih začne produkcija kolagena v našem telesu upadati in upada za 1,5 odstotka na leto, kar pomeni, da je v desetih letih v našem telesu kar 15 odstotkov manj kolagena. In zato se po tridesetem letu začnemo vidno starati,« je pojasnil ob predstavitvi Afroditine nove linije 4D Collagen .

Šport, hrana in kolagen

Da našemu telesu primanjkuje proteina, lahko opazimo tako, da se primerjamo s posamezniki iz svoje generacije, in če je naša koža bolj upadla ter manj sijoča, bo priporočljivo, da mu pomagamo s kolagenom. Z leti ga je v našem telesu vedno manj, kar se odraža v tem, da je koža tanjša, bolj zgubana, manj elastična. »A v današnjem času imamo na voljo zelo uspešne metode, s katerimi lahko pomladimo svojo kožo, in sicer s povečanjem koncentracije kolagena, elastina ali hialuronske kisline. In te metode so izjemno varne, preizkušene in učinkovite,« pravi lepotni kirurg.

Veliko si lahko pri ohranjanju mladostnega videza seveda pomagamo s športom. »Pa tudi s prehrano in dobro skrbjo za kožo. Moramo se zavedati, da je vsakodnevna rutina, ki jo opravljamo doma, izjemno pomembna. Pri tem mislim na čiščenje kože in zaščito. Poudaril bi tudi, da so izjemno pomembni obiski kozmetičnih salonov, kjer nam naredijo nego obraza. Pri svojem delu namreč vidim očitno razliko na obrazu tistih ljudi, ki skrbijo za svojo kožo in redno hodijo na določene tretmaje, in tistimi, ki tega ne počnejo. Zgrozim se, ko pride 60-letna stranka do mene in bi bila v petih minutah rada videti 40 let. To ne gre. Koža je organ kot vsak drug. Če začnemo za srce skrbeti pri 60, smo pozni. In enako je s kožo. Zanjo moramo skrbeti od prvega dne, ko se rodimo,« pravi dr. Novak.

Večerni ritualni so izjemnega pomena

Ničkolikokrat ste že slišali, kako pomembno je čiščenje kože, prav tako je pomembno, da jo zvečer navlažimo. Z večerno nego kože bomo pomagali tudi lastnemu kolagenu. »Največja produkcija proteina v telesu je med 1. in 4. uro zjutraj, ko spimo. Prav zato je zelo pomembno, da zvečer dobro poskrbimo za kožo. Pomembno je namreč, da je koža, medtem ko spimo, dobro navlažena ter da ima na sebi substance, ki bodo zanjo koristne,« pojasnjuje dr. Novak.

kolagen_shutterstock_558000919.jpg

Na telo in vanj

Svoji koži lahko pomagamo s kozmetiko, ki bazira na kolagenu. Veliko pa bomo naredili tudi z živili, ki spodbujajo obnovo kolagena v telesu. Recimo citrusi so bogati z vitaminom C, antioksidantom, ki je nujen pri sintezi kolagena. Tega vitamina je veliko v temno zeleni zelenjavi. V njej je namreč antioksidant lutein, ki povečuje zaloge kolagena. Rdeče in vijolično sadje vsebuje snovi, ki povečujejo stopnjo vitamina C, močne antioksidante flavonoide pa vsebuje tudi zeleni čaj. Obnovo kolagena v telesu spodbujajo maščobne kisline omega 3, torej ribe in oreščki.

Lahko vplivamo

Človek se spopada z dvema vrstama staranja, intrizičnim in ekstrizičnim. Prvi, notranji, nam je zapisan v genih, pri čemer sami ne moremo veliko pomagati. Na zunanjega pa lahko vplivamo. Dva najpomembnejša koraka sta, da ne kadimo in se izogibamo soncu.

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte