Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Del obraza, kjer res nikoli ne bi smeli stiskati mozoljev

Čeprav stiskanje mozoljev v nobenem primeru ni priporočljivo, bi morali za vsako ceno roke držati stran od dela obraza, ki se imenuje trikotnik smrti.

14.5.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Del obraza, kjer res nikoli ne bi smeli stiskati mozoljev

Odkar veste, da obstajajo mozolji veste tudi, da jih ne bi smeli stiskati. Kajti to ste že neštetokrat slišali ali prebrali. Dejstvo je, da stikanje mozoljev res ni priporočljivo, a dejstvo je tudi, da se je temu zelo težko upreti.

Pa vendar, ne glede na to, kako radi v ogledalu opazujete, kaj priteče iz malih ali velikih tvorb na obrazu, obstaja del, na katerem je stiskaje mozoljev res prepovedano. To je tako imenovani trikotnik smrti. Kje se ta nahaja, zakaj je stikanje mozoljev na njem nevarno in še veliko več pojasnil je zbral portal Health.com.

Kaj je trikotnik smrti

Morda bo potrebne malo domišljije, da ga opazite, a definitivno obstaja: "Gre za del obraza, v katerem zgornje ogljišče tvori nos, spodnji dve pa kotička ustnic ter je tesno povezan s centralnim živčnim sistemom," je povedal dermatolog z bolnišnice Mount Sinai, Joshua Zeichner.

Zakaj je stiskanje mozoljev tam tako nevarno?

"Krvne žilice od tam vodijo do možganov, hkrati je ta del tesno povezan s sinusi. Morebitne okužbe na njem se lahko prenesejo na centralno živčni sistem in povzročajo glavobol, v skrajnih primerih pa celo paralizo, izgubo vida, tudi smrt.

 

Sicer se to zgodi resnično redko, je pa možnost, da do tega pride, vsekakor razlog, da se naslednjič mozoljčkov tu ne dotikate," dodaja Zeichner. Z njim se strinja tudi dermatolog Alok Vij s klinike Cleveland: "Vsaka infekcija na tem delu telesa prinaša višje tveganje za zdravje in treba je storiti vse, da se ji izognete. Tudi s tem, da se odpoveste stikanju mozoljev na tako imenovanem trikotniku smrti."

Obstaja varen način stikanja mozoljev?

Stiskanje mozoljev v nobenem primeru ni pripročljivo. A ker se dermatologi zavedajo, da se je včasih temu praktično nemogoče upreti, nizajo nekaj nasvetov za varno tovrstno premagovanje omenjene kožne težave, kar zniža tveganje za okužbe in kasnejše brazgotine.

Prvo kot prvo: če se mozolji nahajajo na trikotniku smrti, jih ne stiskajte v nobenem primeru. Vsakič, ko boste segli po mozolju na nosu se spomnite, kakšno tveganje lahko to prinaša.

Kadar pa se mozolj nahaja kje drugje na obrazu, najprej poskrbite za čistočo, kar pomeni, da si temeljito umijte roke (ne pozabite na predele pod nohti)  in razkužite delček obraza, kjer je vzniknila moteča tvorba.

Nanjo naprej položite topel obkladek, ko bo zmehčal kožo in olajšal stikanje vsebine.

Stisnite vrh mozolja in ne kože ob njem in predvsem, treba je vedeti, kdaj se ustaviti:

"Če se mozolj zlepa ne preda, opustite misijo in počakajte nekaj dni, da dozori. Če je bilo stikaje uspešno, še enkrat razkužite del obraza in na nastalo ranico nanesite antibiotično mazilo," svetuje  Zeichner.

Preberite še: Akne na čelu: Zakaj se pojavijo in kako jih odpraviti

Morda vas zanima tudi: Najboljši način za zdravljenje podkožnih mozoljev


oddajte komentar

preberite tudi

Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

11 znakov, da ste našli seksualno sorodno dušo

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

ne spreglejte