Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Strokovnjakinja odgovarja: Lahko uporaba antiperspirantov škoduje zdravju?

Poleti so za večino obvezna oprema, pa res lahko, kot trdijo nekateri, antiperspiranti negativno vplivajo na zdravje?

25.7.2018 ob 4:59

deodorant_antiperspirant_pazduhe_znojenje_micna.jpg

Dezodoranti in antiperspiranti so nepogrešljivi spremljevalci poletja. A kaj, ko je velikokrat mogoče slišati in prebrati, da pripomočki, ki zavirajo znojenje, zdravju niso ravno prijazni, saj naj bi v njih prisotne kemične snovi povečevale tveganje za nekatere bolezni.

Pa so antiperspiranti res zdravju nevarni? Kot je za Pop Sugar povedala Honoure Lansen, je strah pred njimi neupravičen. Gremo v podrobnosti.

Je uporaba antiperspirantov zdravju škodljiva?

"Vsakodnevna uporaba antiperspirantov je varna in na zdravju ne pušča dolgoročnih negativnih posledic. Nobenega trdnega znanstvenega dokaza, ki bi utemeljeval povezavo med uporabo teh snovi proti znojenju in razvojem kroničnih bolezni ni," je povedala strokovnjakinja in dodala, da so nekateri posamezniki res občutljivi na v njih prisotne snovi, a to je mogoče trditi za vse kozmetične izdelke. V kolikor se na koži ob uporabi antiperspiranta pojavijo draženje, srbenje ali pekoč občutek, posezite po hipoalergenih izdelkih in se tako zaščitite pred draženji ter izpuščaji.

Antiperspiranti in rak dojk

Velikokrat je mogoče prebrati, da naj bi antiperspiranti povečevali tveganje za raka dojk. Kot pravi Lansenova, gre za neresnico: "Ideja je sama po sebi razumljiva. Konec koncev so pazduhe blizu dojk, vendar aluminij iz dezodorantov in antiperspirantov ne prehaja v krvni in v limfni obtok ter tako ne v stik s tkivi dojk. Preprosto ne deluje tako, četudi ga nanesete na sveže pobrito kožo."

Res je, uporaba dezodorantov in antiperspirantov pred mamografijo ni priporočljiva, vendar to ni povezano s povišanim tveganjem za raka dojk. Ženske jih ne smejo uporabljati, ker se lahko na kožo nanešen izdelek na rentgenski sliki kaže kot senca, ki jo je mogoče zamenjati za abnormalnost tkiva.

Kako sploh je z aluminijem?

Antiperspiranti vsebujejo aluminijeve soli, ki se raztopijo v znoju in tvorijo gelast čep na žlezah znojnicah. To posledično za nekaj ur zmanjša količino znoja, ki se izloča na površino kože. Učinek je prisoten le, dokler so na koži. Takoj, ko jih z nje sperete, lahko znojnice nemoteno opravljajo svojo nalogo.

Kaj pa ujeti toksini?

"Ena največjih dilem ob oviranju znojenja je, da naj bi se posledično v telesu kopičilo več strupenih snovi, saj naj bi se te z znojenjem izločale iz organizma. Vendar je tudi ta strah odveč. Znoj je namreč večinoma sestavljen iz vode in elektrolitov, le manjši delež tega predstavljajo toksini," je povedala strokovnjakinja in dodala, da se ob tem izpod pazduh izloči malo znoja in to nima nikakršnega vpliva na razstrupljanje telesa, ne glede na to, kako močno se znojite.

Glavnina strupov se izloča skozi ledvice in jetra ter ne skozi žleze znojnice. Savna in vroča joga žal pri tem nista tako učinkoviti, kot meni večina.

So naravni dezodoranti boljša izbira?

Kot je povedala Lansenova, ni nobenih dokazov, s katerimi bi lahko upravičevali ali ovrgli uporabo naravnih dezodorantov. "Res je, da nekatere njihove sestavine premorejo protibakterijski učinek in nekateri trdijo, da pomagajo, drugi ne. Ko gre za izbiro dezodoranta ali antiperspiranta, se gre zanašati zgolj na osebni okus. Strah, da bi slednji zdravju škodovali, pa je povsem odveč."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Nevarna, a še vedno zelo priljubljena metoda kontracepcije

Partner si dopisuje z drugo. Je to prevara?

6 dejanj, s katerimi zaljubljene ženske prestrašijo moške

ne spreglejte