Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Spoznajte svojo kožo

Če je melanom odkrit v zgodnjem stanju, je ozdravljiv.

5.8.2015 ob 8:15

shutterstock_288608612.jpg

Dolgo smo čakali na poletje in sonce, zdaj v njegovih lepotah uživamo v polnem zagonu, a najbolj pomembna pri poletnih radostih je kvalitetna zaščita. Ob vsakem izpostavljanju soncu izberite izdelke, ki vsebujejo učinkovito, vodoodporno in fotostabilno UVA in UVB sestavo filterjev za zaščito kože. Pri izbiri vedno upoštevajte tudi značilnosti svoje kože.


Že slediš Mični na Facebooku?

Uporabljali naj bi vsaj faktor 30, optimalen nanos bi bil, če kreme s faktorjem 50 nanesemo dva miligrama na kvadratni centimeter oziroma 30 mililitrov na telo. Torej, če večina pakiranj vsebuje 100 mililitrov kreme, jo porabimo že s tremi nanosi. Vprašanja o uporabnosti lanskih krem so torej povsem brezpredmetna, saj če bi se mazali pravilno, te ne bi ostalo.


Za pravo zaščito pred soncem si preberite še:

shutterstock_104205665.jpg

Krema nas bo zaščitila pred opeklino. Ta pa je lahko povezana z nastankom melanoma. Vedno moramo imeti v mislih, da veliko sonca pomeni večji potencial razvoja malignega melanoma ali nevšečnosti na koži. Preventivna zaščita pred nevarnimi sončnimi žarki sta umik s sonca in pa nanos sončnih krem, zelo veliko pa bomo za zgodnje odkrivanja melanoma naredili s samopregledovanjem kože in kožnih znamenj. S preventivnim pregledovanjem kože je mogoče bolezen odkriti zelo zgodaj, v tem primeru pa je v kar 90 odstotkih primerov tudi ozdravljiva. Osnovni napotki za spremljanje kože in kožnih znamenj so preprosti kot abeceda, hkrati pa učinkovito rešujejo življenja, zato bi metodo ABCDE moral poznati vsak.

shutterstock_64813210.jpg

"Koža je hvaležen organ, ker je dostopna očem. Vsak bi jo moral poznati, predvsem bi moral vedeti, kje se nahajajo in kje ne znamenja ter kakšna so, ker je na takšen način lažje opaziti nove rašče oz. spreminjanja znamenj. Nikogar ne bi smel ogrožati kožni melanom zaradi njegovega zapoznelega odkritja. O tej nevarni bolezni bi morali biti osveščeni vsi, tudi moški, saj ravno njih pogosteje na preglede naročajo hčerke ali soproge oz. partnerke, ki opazijo spremembe. Dermatoskopski pregled je neboleč in če je melanom zgodaj odkrit, je ozdravljiv. Aktivno pregledujte svojo kožo in kožo najdražjih," pravi doc. dr. Larisa Stojanovič, dr. med. Pri osebah z večjim številom znamenj strokovnjaki svetujejo, da mesečno fotografirate svoja znamenja in tako primerjate oziroma lažje odkrijete spremembe in novo nastale tvorbe.

Z lestvico ABCDE si lahko pomagate pri samopregledovanju. KLIKNITE ZA POVEČAVO.

Pregled z metodo ABCDE le v nekaj minutah

Metoda pregledovanja ABCDE je preprost in učinkovit vodnik za samopregledovanje naše kože. V petih korakih lahko sami s svojim očesom ali s pomočjo svojih bližnjih preverimo, ali je kje na naši koža nastala sumljiva rašča ali pa se katero od kožnih znamenj spreminja. Popoln pregled kože vam bo vzel le nekaj minut časa, lahko pa vam reši življenje. Naredite ga s pomočjo ogledala ali pa naj vam pri tem pomaga partner. V primeru, da opazimo, da se znamenje spreminja (je asimetrično, ima nepravilne meje, spreminja barvo, velikost in obliko) in/ali da srbi, krvavi, da iz njega teče izcedek ali da je podobno rani, ki se nikakor ne zaceli, se moramo takoj posvetovati z osebnim zdravnikom ali z dermatologom.

Ne prezrimo sprememb

Melanom se v približno 30 odstotkih primerov razvije v že obstoječem kožnem znamenju, v približno 70 odstotkih pa se pojavi kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži. Najpogosteje nastane na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, lahko pa se pojavi kjerkoli na telesu, tudi na lasišču, in v številnih oblikah. Lahko nastane kot ploščata lisa v ravni kože ali pa kot privzdignjena bulica. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle ali že obstoječe spremembe oz. znamenja na koži, ki se kakorkoli spreminja.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte