Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Smiselnost vsakodnevne UV zaščite?

Vsakodnevna zaščita z UV-filtri je lahko škodljiva.

6.6.2017 ob 6:10

obraz_zenska_shutterstock_627540881.jpg

Dejstvo je, da je sonce nevarno za našo kožo, da se moramo pred njim zaščititi in da bomo mladosten videz kože ohranili, če se mu bomo izogibali. A dejstvo je tudi, da se v poletnih mesecih in na dopustu soncu težko umaknemo ter se mu sem in tja namensko nastavimo, saj nas želja po lepo zagoreli polti vseeno kdaj premami. Zato moramo uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem. Kdaj je njihova uporaba smiselna in kako visok naj bo faktor, nam je povedala magistra farmacije in razvojnica pri Afroditi Nina Pečak.

 »Nesmiselnost uporabe zaščite z UV-filtri v vsakodnevni negi je na mestu, saj se lahko vprašamo, koliko časa smo resnično ob delavnikih izpostavljeni soncu. Sploh pozimi, ko v službo prihajamo po temi in v temi odhajamo domov. Poleti smo na soncu res nekoliko več, a naša koža ima čas lastne zaščite, ki je v našem okolju nekje med 10 do največ 20 minut, toliko pa običajno traja pot do službe,« pravi Pečakova. »Če pa smo popoldne več na soncu ali pa je naše delovno okolje takšno, da smo zunaj dlje, potem tako ali tako potrebujemo namenski izdelek za zaščito pred soncem. Torej sončno kremo, s katero si bomo zaščitili tudi roke in noge, saj dnevna krema za obraz z zaščitnim faktorjem ne bo dovolj.«

Dilema glede uporabe UV-filtrov v dnevni kremi pri sogovornici izhaja iz tega, da UV-filtri vsebujejo kemikalije. »Ali je smiselno vse leto obraz obremenjevati s škodljivimi kemikalijami, ki jih vsebujejo dnevne kreme z UV-zaščito? Poleg tega veliko žensk uporablja tudi puder, ki vsebuje titanov dioksid, kar je tudi UV-filter, hkrati pa mnogi pudri vsebujejo še dodatne UV-filtre. Če imamo torej kremo z zaščito pred soncem in puder, na obraz nanesemo koktajl UV-filtrov, ki velikokrat niso kompatibilni in lahko privedejo do različnih reakcij. Zato menim, da se morajo UV-filtri uporabljati v tistih izdelkih, kjer je to potrebno, torej v sezonskih, in nikakor ne sodijo v vsakodnevno nego,« pravi Nina Pečak.

--> Magistra farmacije je skeptična tudi do visokega zaščitnega faktorja. Kaj pravi o kremi s SPF 50, si preberite TUKAJ.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte