Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Skrivnostnost majhnih brazgotin, ki jim pravimo strije

Trdovratna lepotna nadloga.

2.4.2018 ob 4:40

strije_NN.jpg

Strije se na telesu pojavijo kot sprememba na koži, ki je običajno rezultat hormonov. So pogosta težava žensk, čeprav v manjšem številu prizadenejo tudi moške. V času nosečnosti imajo hormoni nalogo, da mehčajo kolagen, da bi bila koža lahko čim bolj elastična. Čeprav strije prizadenejo več kot polovico nosečnic, pa ne gre zgolj za posledico nosečnosti. Nastanejo tudi ob hitri izgubi ali pridobitvi kilogramov in v pubertetnem obdobju, ko se telo intenzivno razvija.

Kaj so strije?

Strije nastanejo kot posledica preobremenjenosti kože. Strije so brazgotine in niso nevarne za naše zdravstveno stanje, lahko pa povzročijo težave s samopodobo, za veliko žensk namreč predstavljajo lepotno težavo, ki vpliva na njihovo vsakodnevno življenje.

strije_ThinkstockPhotos-932538704.jpg

Jih lahko napovemo?

Pred nastankom strij se lahko pojavijo tanke in roza črte. Koža je videti kot bi bila razdražena in lahko tudi srbi. Kasneje lahko strije postanejo modrikasto rožnate barve, vijolične ali temno rjave, odvisno od tena naše kože. Sčasoma zbledijo in postajajo vedno bolj bele. Postopoma postanejo manj opazne, a to lahko traja zelo dolgo časa, celo več let.

Zakaj nastanejo?

Vzroki za nastanek strij so različni, vsem pa je skupno dejstvo, da se je naša koža (pre)hitro razširila. Najpogostejši vzrok za nastanek strij je nosečnost, pogosto nastanejo tudi med puberteto, saj je za mladostnike značilna hitra rast, sicer pa strije nastanejo tudi ob ob večji izgubi ali pridobitvi kilogramov. Za drobne brazgotinice na koži pa lahko stojijo tudi zdravstveni vzroki. Na primer Marfanov in Cushingov sindrom. Marfanov sindrom povzroči manjšo elastičnost kožnega tkiva, Cushingov sindrom pa povzroči, da telo proizvede preveč hormona, ki vodi k hitremu povečanju telesne mase in krhkosti kože.

Z nastankom strij so bili prepoznani številni dejavniki tveganja, a se dokazi za to razlikujejo. Nastanek strij je lahko povezan z zgodovino družine, kroničnimi boleznimi, indeksom telesne mase (BMI) pred nosečnostjo, rojstno težo otroka pri nosečnicah.

strije_ThinkstockPhotos-928231832.jpg

Kako preprečiti nastanek strij?

Nastanek strij ob zgoraj omenjenih vzrokih težko preprečimo, zato je najbolj pomembna preventiva. Ohranite zdravo težo, izogibajte se jo-jo diet, poskrbite za uravnoteženo prehrano bogato z vitamini in minerali (vitamin A in C, cink), popijte šest do osem kozarcev vode vsak dan, pospešite cirkulacijo - redna masaža, četudi pod tušem z gobico, je odlična za spodbujanje cirkulacije, ki pomaga pri zmanjšani vidnosti strij. Ko so strije še v fazi rdeče barve, je njihovo vidljivost lažje zmanjšati, piling in vlaženje - odstranjevanje odmrlih celic s kože pomaga pri nastanku nove, mlade kože. Na ta način se regeneracija kožnih celic pospeši, strije pa so manj vidne.

strije_ThinkstockPhotos-596348440.jpg

Kultni izdelek

Suha olja so priljubljena olja žensk po celem svetu. Nuxovo kultno čudežno suho olje, Huile Prodigieuse dokazano deluje na zmanjšano vidnost strij za 30 odstotkov, kar je potrjeno s strani dermatologov. Formula suhega olja z 98 odstotki naravnih sestavin s svojo čutnostjo in izjemno suho teksturo, ki ne vsebuje silikona in na koži ne pušča mastnega filma, ter s svojim značilnim, nepozabnim vonjem, na koži ustvarja čudovit občutek. Sedem rastlinskih olj v formuli tega olja je pridobljenih s hladnim stiskanjem, ki je okolju prijazen proces, s katerim pridobivajo visoko kakovostna olja, bogata z maščobnimi kislinami, ki se odlično prilegajo tako koži kot tudi lasem.

olje.jpg

Avtorica: Da. M. 
Foto: Thinkstock, Nuxe


oddajte komentar

preberite tudi

15 neprecenljivih resnic iz 15-letnega zakona

V razmislek: Vse to boste pogrešali, ko ne boste več samski

Na koncu sem jokala pod prho (izpovedi žensk, ki so s seksom čakale do poroke)

ne spreglejte