Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Šest načinov za ohranjanje mladosti

Časa ni mogoče ustaviti, lahko pa ga nekoliko upočasnite.

9.7.2017 ob 5:20

mlada.jpg

Dejstvo: nemogoče je preprečiti staranje. Spremembe, s katerimi se z leti sooča koža, pustijo sledi, koliko gubic se bo na njej pojavilo, pa je zapisano v genih, so pojasnili na ameriški akademiji za dermatologijo (AAD). A vendar prinašajo dermatologi tudi dobro vest: 40 odstotkov dejavnikov, ki vplivajo na staranje, nima z genetiko nobene povezave. To pomeni, da je vendarle mogoče marsikaj storiti, da bi bili dlje videti mladi. Poglejte, katere so znanstveno dokazane navade, ki zavirajo staranje kože.

Več uporabnih nasvetov najdete na Facebooku.   

Zaščita pred sončnimi žarki

Čim manjše izpostavljanje  sončnim žarkom je prvi korak k mladostnemu videzu. Sončni žarki namreč prodirajo globoko v kožo in poškodujejo kolagen, beljakovino, ki zagotavlja elastičnost in naravno zaščito polti. Ta zato s časoma postane na pogled zgubana in na otip trda. Prav tako sonce spodbuja nastajanje starostnih peg.

Res je, da je polt mogoče zavarovati z zaščitnimi kremami, vendar te ne smejo biti vaša edina obramba. Dermatologi opozarjajo, da se soncu izogibajte, kolikor je le mogoče, podnevi bivajte v senci ter kožo zaščitite s primernimi oblačili.

In še nekaj, pred soncem se ne ščitite le, kadar se podate na plažo, temveč vedno, ko se odpravite na sveži zrak, ne glede na to, ali je nebo jasno, ali ga prekrivajo oblaki.

Pozabite na solarije

Zaščita pred umetno sončno svetlobo je prav tako (ali še celo bolj) pomembna, kot zaščita pred naravnim soncem. Žarnice v solarijih oddajajo UVA sevanje, ki je 12- krat močnejše od sevanja naravnega sonca, opozarja ameriška fundacija za kožnega raka. Prav zaradi povišane nevarnosti za to obliko malignega obolenja, so nekatere države solarije prepovedale. Ne glede na to, da so vam ti na voljo, jih v prid dolgo mladostne kože ni pametno obiskovati.

 Ne kadite

Če vas vsi drugi razlogi, da bi se odpovedali kajenju, niso prepričali, vas bo morda dejstvo, da kajenje povzroča gube.

Strokovnjaki s klinike Mayo pojasnjujejo, da nikotin oža krvne žile, s tem se zmanjša dotok krvi, kisika ter hranljivih snovi v kožo, ta zato na pogled ni videti zdrava in sijoča. Tu so še v tobačnih izdelkih prisotne druge kemične snovi, ki poškodujejo kolagen in elastin, ključni beljakovini za zdravo in lepo polt. Zaradi ponavljajočih gibov obraza pa se zlasti okoli ustnic oblikujejo izdajalske gubice.

Bodite pozorni na hrano

Jejte veliko sadja in zelenjave ter se izogibajte živilom, ki vsebujejo veliko predelanega sladkorja, bele moke in nasičenih maščob. Zelenjava in sadje zaradi vode, vitaminov, mineralov ter antioksidantov zagotavljata zdrav in sijoč videz polti.

Sladoled in hamburger tu in tam res ne bosta znatno ogrozila vaše lepote, a če boste pretiravali, bodo posledice postale očitne. Kot pojasnjujejo v AAF, prehrana, bogata s sladkorjem in nezdravimi maščobami ter enostavnimi ogljikovimi hidrati uničuje kolagen in elastin, s tem spodbuja nastanek gub. Na drugi strani lahko hrana z zdravimi maščobami koži zagotavlja hranila, ki ohranjajo njen mladosten videz, je povedala prehranska strokovnjakinja Wendy Bazilian.

V eni od študiji se je prav tako izkazalo, da s karotenoidi bogata hrana, kot so korenje, ohrovt, marelice, melone in podobna živila, koži zagotavljajo zdravje ter rahlo porjavelost.

Vsak dan uporabljajte vlažilno kremo

Vlažilne kreme nimajo čudežne moči in ne brišejo gub, vendar lahko redno vlaženje upočasni njihov nastanek, koža je zaradi učinkov teh dlje videti zdrava in tudi mladostnejša.

Spite dovolj

Lepotni spanec ni mit. Več študij je dokazalo povezavo med pomanjkanjem spanca in slabšim videzom kože. Z njihovo pomočjo se je izkazalo, da je polt ob pomanjkanju spanja videti starejša in ne izžareva zdravja. Prav tako si težje opomore po poškodbah in je dovzetnejša za zunanje vplive. Imate torej še en razlog, da na noč spite od sedem do devet ur.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte