Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Šest korakov, s katerimi bodo izginili mozolji na telesu

Za mozolje še zdaleč ni dovzeten le obraz, tudi tiste, ki se pojavljajo na telesu pa lahko premagate z učinkovitimi načini.

4.6.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest korakov, s katerimi bodo izginili mozolji na telesu

Akne in mozolji so težava, za katero je dovzeten domala vsak. Kot pa da izbruhi na obrazu ne bi bili dovolj, se ti neredko pojavijo tudi na hrbtu in po prsnem košu. Te kožne nepravilnosti tam nastanejo iz enakih razlogov kot na čelu, bradi in licih, je pojasnil dermatolog Joshua Zeichner.

Z njim se strinja dermatologinja Miriam Vega Gonzales: "S fiziološkega vidika je zadeva enaka kot na obrazu. Zaradi odvečne maščobe, umazanije in delovanja bakterij se kožne pore zamašijo, kar privede do vnetji."

Če ste tudi sami dovzetni zanje, bi se jih do poletja, ko bo na ogled več gole kože, nedvomno radi znebili. Na srečo zadeva ni nepremagljiva. Kako se z njo spopadati, pa sta dermatologa takole nanizala za Women's Health.

Uporabljajte primerna sredstva za higieno

"Začnite na začetku. Namesto običajnih gelov za prhanje uporabljajte sredstva, ki vsebujejo snovi, ki pripomorejo k izdatnejšemu odstranjevanju kožnih maščob in druge, na povrhnjici nakopičene nesnage.

 

V blažjih primerih preparate, ki jim je dodana salicilna kislina, če gre za občutnejšo zadrego pa gele za prhanje, ki jim je dodan benzoil peroksid. Ta zaviralno vpliva na bakterije, ki so odgovorne za nastanek aken. "Z izbranim sredstvom namilite kritična področja, počakajte nekaj časa, da dodobra opravijo nalogo in jih nato temeljito splaknite," priporoča Gonzalesova.

Ne pozabite na piling

Še en korak za premagovanje aken, ki se pojavljajo na telesu. Gonzalesova priporoča, da koži na hrbtu in na prsnem košu občasno privoščite malo dodatne nege v obliki pilinga. Ta ne samo, da bo s kože odstranil odmrle celice in višek keratina, ki prav tako zamaši pore, piling odpravi tudi posledice hiperpigmentacije.

"Vendar pozor, s pilingom ne pretiravajte, saj lahko v tem primeru izdatno razdraži kožo in jo spodbudi k še izdatnejši proizvodnji maščob. Pilinga na telesu ne bi smeli izvajati pogosteje kot enkrat do dvakrat tedensko," opozarja dermatologinja Shari Marcbein.

Obrnite se na dermatologa

Če izbran gel za prhanje ne zaleže, Zeichner svetuje naslednji korak: "Akne negujte s sredstvi za zdravljenje teh, ki vsebujejo benzoil peroksid, salicilno kislino in adapalen. Vendar se o uporabi teh posvetujte z dermatologom, ki vas bo opozoril na morebitne stranske učinke.

Nekateri od njih denimo povečujejo občutljivost kože na sončne žarke in jih ni primerno uporabljati pred izpostavljanjem soncu. V težjih primerih pa bo dermatolog predpisal tudi primerna zdravila za zdravljenje aken."

Bodite pozorni na rutino po vadbi

Radi po vadbi posedate v majici in hlačah, v katerih ste se dodobra preznojili? Torej je čas, da spremenite svoje navade in se takoj po aktivnosti znebite preznojenih oblačil, se oprhate in preoblečete v sveža.

"Znoj, ki v kombinaciji s kožnimi maščobami ostane na polti, privede do zamašitve kožnih por, posledično se poviša tveganje za mozolje na telesu. Zato je pomembno, da si prho privoščite pred in po vadbi ter polt, preden oblečete sveža oblačila, temeljito osušite s čisto brisačo," navaja Marcbeinova.

Preglejte svoje losjone

Po vsakem prhanju s primernimi losjoni dodobra navlažite kožo. A bodite pozorni na njihovo sestavo: "Izbirajte nekomendogene, ki ne mašijo kožnih por ter izdelke, ki niso izdelani na oljni osnovi.

Če se na vaši koži pojavljajo mozolji, je ta že dovolj mastna in je zadnje, kar potrebuje, dodatna maščoba," navaja Gonzalezova.

Ne stiskajte aken

Res je super mamljivo, vendar se uprite skušnjavi in mozoljev, ne glede na to, kje na telesu se pojavljajo, ne stiskajte. Kajti s tem boste le povečali možnost za vnetja in posledično za nastanek trajnih brazgotin.

"Ob upoštevanju vseh omenjenih napotkov bodo akne zagotovo premagljive in bodo izginile, ne da bi za seboj pustile trajne posledice," za konec navaja Gonzalesova.

Preberite še: Akne na čelu: Zakaj se pojavijo in kako jih odpraviti

Morda vas zanima tudi: Najboljši način za zdravljenje podkožnih mozoljev


oddajte komentar

preberite tudi

Izpovedi prostitutk: Deset res bizarnih zahtev njihovih strank

Pet razlogov, zaradi katerih inteligentni pogosto ostajajo samski

Ne ljubezen in ne seks, to je ključno za zadovoljstvo v zvezi

ne spreglejte