Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

S senčenjem poudarite najlepše

Tehnika ličenja, ki je obnorela svet, zahteva posebno pozornost in znanje.

26.1.2016 ob 12:00

shutterstock_263423939.jpg

Verjetno ste v zadnjih mesecih večkrat slišali za contouring oziroma senčenje, saj so lepotne blogerke trenutno navdušene nad to tehniko ličenja in jo, po besedah vizažistke Mateje Pozeb, predstavljajo kot revolucijo. V resnici pa ni nič novega, saj jo umetniki ličenja poznajo že desetletja. "To je tehnika, ki se nanaša na senčenje obraza in optimiziranje oblike, potez in poudarkov," pravi Pozebova. "V medijskem svetu je preporod doživela s tisoč in enim videom na spletnih omrežjih, kjer blogerji ustvarjajo senzacijo in iluzijo popolnosti njene uporabe." K noriji je pripomogla tudi Kim Kardashian, saj je eden bolj priljubljenih načinov ličenja ravno posnemanje njenega, in to kljub temu da nihče nima obraza slavne zvezdnice. "Pretiravanja vodijo v popačenje osnovnega bistva uporabe senčenja," pravi Pozebova.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

"Tehnika je seveda zelo dobrodošla pri optimiziranju obraznih potez, ustvarjanje svetlih in temnih delov ustvari igro svetlobe, ki optično približa obraz likovnim, umetniških standardom, ki so prisotni v vseh vrstah umetnosti in so integrirani v dojemanje popolnosti oblik na vseh področjih. Gre za zlati rez, za delitev obraza na enakomerne tretjine, točke in linije, ki imajo neki pomen. Ker pa noben obraz ni simetričen, je stremljenje k doseganju tega standarda misija nemogoče, vsaj v njegovi popolni obliki. Asimetrija je del narave, a doseganje približka simetrije je od nekdaj človekova želja. Pri iskanju te je pomembno, da ohranjamo prvotno obliko. Vsaj pri človeku. Predmeti in okolica prenesejo več transformacije," pojasnjuje vizažistka.

Potrebujemo posebna ličila

Cilj senčenja je, da določene dele obraza zmanjšamo, jih naredimo optično manj vidne, druge pa poudarimo. Za takšno ličenje potrebujemo primerne izdelke. Pozorni moramo biti predvsem na izbrane odtenke senčil ter na izbiro proizvodov, ki jih bomo uporabili. Prav nam bodo prišla posebna senčila, senčenja pa se lahko lotimo tudi s tekočo podlago ali korektorjem. Potrebujemo en malo temnejši odtenek, kot je naša polt, za temne predele. Osvetljevanje ustvarimo s svetlejšim korektorjem ali pudrom. "Obstaja več možnosti. Senčimo lahko s korektorji, mešanjem tekočih podlag, namenskih suhih pudrov v kamnu. Paziti moramo na pretiravanje in ustvarjanje izumetničene podobe, na preveč nanosov izdelkov na obraz, na nenaraven videz in pretirano spreminjanje osnovne oblike obraza, zelo pomembna pa je tudi izbira odtenka senčil," pravi sogovornica.

Dodaja, da se mora tehnika senčenja prilagajati obliki obraza, sicer ga lahko popačimo in ustvarimo nasprotni učinek. "To zahteva nekaj znanja in spretnosti, prave izdelke in mero estetskega okusa, da zaradi senčenja ne bomo videti, kot da gremo na pustno povorko."

Avtorica: Da. M.

Foto: Shutterstock, osebni arhiv


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte