Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Rastlina, ki premaguje tri največje poletne težave

Poletje prinaša tudi nevšečnosti, tri najpogostejše lahko premagate s pomočjo narave.

16.8.2015 ob 7:00

shutterstock_244109077.jpg

Nepozebnik ali po latinsko hamamelis je nezahtevna grmovnica dišečih rumenih in oranžnih cvetov, ki cveti v najmanj prijazen delu leta, torej pozimi. V tradicionalni medicini se že dolgo uporablja za ustavljanje krvavenja, v poletnih mesecih pa pridejo do izraza tudi njeni drugi pozitivni učinki. Poglejte, za katere boste najbolj hvaležni.


Že slediš Mični na Facebooku?

Blaži pike insektov. Vas to poletje napadajo komarji? Nepozebnik blaži srbenje in otekline, ki so posledice napadov teh insektov. V ta namen na prizadeto mesto položite obkladke iz listov ali lubja te rastline. Eno ali drugo malce potolcite, da izpustita sok, nato pa z njima negujte prizadeti del kože.

shutterstock_100363178.jpg

Blaži pretirano znojenje. V poletnih mesecih ni pretirano znojenje nič nenavadnega, kar pa ne pomeni, da ni moteče. Aktivne sestavine v nepozebniku ožajo pore in tako blažijo izločanje znoja. Z njenim hidrolatom, ki je na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah, lahko negujete predel pod pazduhami, obraz, prepone in stopala ter ublažite pretirano znojenje.

Blaži opekline in luščenje kože. Tudi v tem primeru poškodovano kožo negujte s hidrolatom. Z njim poškropite prizadete dele kože. Poskrbel bo, da si bo koža hitreje opomogla. V ta namen lahko uporabite tudi kremo z omenjene rastline ali si obkladke pripravite iz listov ali lubja te rastline: v pol litra vrele vode dajte dve žlički posušenih cvetov ali štiri žlice posušenih listov oziroma lubja nepozebnika, počakajte 15 minut, precedite in ohladite. S prevretkom zmočite bombažno krpo in jo polagajte na prizadeta mesta.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte