Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Presenečenje: Obrazne meglice lahko škodujejo tvoji koži

Vse, kar si o njih izvedela do sedaj, je laž.

11.12.2017 ob 5:55

koza_micna.jpg

Preteklo je že kar nekaj vode, odkar so se na tržišču pojavile prve obrazne meglice. In od tedaj najbrž izkoristiš vsak odmor, da si s tisto, ki jo nosiš s seboj v torbici, osvežiš svoj obraz.

Meniš, da prav ta magični izdelek polt osveži. Pa je to res, ali imaš občutek, da je tvoja koža od tedaj, ko si obrazno meglico umestila v svojo lepotilno rutino, le še bolj suha in razdrazdražena, česar pa ob vsesplošni evforiji in opevanju tega preparata nočeš na glas priznati.

Verjemi, obrazne meglice lahko stanje suhe kože poslabšajo. In za tem dejstvom stoji preprosta osnovna kemija, ki so jo osvojila v osmem razredu, do sedaj pa večino znanja pozabila. Naj ga torej osvežimo.

"Molekule vode se med seboj privlačijo kot mali magnetki. Ko torej z meglico poškropite kožo, tiste na površini obraza nase vežejo molekule vode iz kože, povrhnjica in globlji sloji se zato, namesto, da bi se dodatno navlažili, izsušijo," je za Marie Clare povedal dermatolog Joshua Zeichner, direktor kozmetičnega oddelka za klinične raziskave v bolnišnici Mount Sinai.

"Gre nekako tako, kot pri prhanju. Študije so pokazale, da nega kože s primernimi izdelki takoj po prhanju, kopeli ali umivanju, znatno pripomore k dobri hidrataciji. Polt je bolje navlažena tedaj, ko takoj po stiku z vodo nanjo nanesete losjon ali kremo, kot kadar s takšno nego predolgo čakate ali jo celo izpustite," dodaja dermatolog.

Razlog?

Vlažilni losjon prepreči, da bi molekule vode s površine kože nase vezale tiste iz globljih slojev polti. In ko se vlažilno sredstvo vpije, je koža primerno navlažena. V kolikor pa te pregrade na koži ni, ima voda prosto pot, prodre na površino, od tam izhlapi, tvoja polt pa je, saj veš, kakšna.

In še en minus za obrazne meglice: velikokrat je v njih prisoten alkohol, ki še dodatno izsuši kožo. Torej dvojni neljub učinek.

Seveda bi bilo nepravično trditi, da so vse obrazne meglice tvoji lepoti neprijazne. Nasprotno, nekaterim so dodane snovi, ki spodbujajo pronicanje vode v kožo, drži tudi, da se vsaka polt nanje odziva drugače.

A če meniš, da so se zadeve, odkar steklenično nosiš s seboj poslabšale, imaš sedaj dokaj verjeten odgovor na vprašanje, zakaj je tvoja koža vse bolj izsušena.

Bi morala meglico zavreči ali nekomu podariti? Ne, le potem, ko si z njo navlažiš obraz, nanj nanesi še malo seruma, obraznega olja ali vlažilne kreme. Ker si tega, če nosiš make up, ne boš drznila, pa izberi takšno s sestavinami, ki preprečujejo polti, da bi se dodatno izsušila.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte