Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Obsesija z vitaminom C: kako v resnici vpliva na kožo

Vitamin C zadnje čase slovi kot velik zaveznik lepe kože, mnogim pa se ob tem poraja vprašanje, če je njegov sloves upravičen.

10.3.2022 ob 6:13 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Obsesija z vitaminom C: kako v resnici vpliva na kožo

Okoli vitamina C z vidika nege kože zadnja leta vlada prava evforija. Pa je njegov sloves upravičen in kako v resnici vpliva na polt? Nekaj odgovorov na z njim povezane dileme ponuja portal Pure Wow.

Za začetek: kako vitamin C vpliva na kožo?

Kot je povedala dermatologinja Whitney Bowe, vitamin C na kožo vpliva na različne načine:

Je močan antioksidant

Vitamin C polt varuje pred škodljivimi vplivi prostih radikalov, ki so posledica delovanja UV žarkov, infrardeče svetlobe, svetlobe zaslonov in drugih negativnih okolijskih dejavnikov.

Dandanes se praktično ni mogoče izogniti škodi, ki jo v našem telesu in tudi na koži puščajo prosti radikali. Zaradi njih je polt izpostavljena oksidativnemu stresu, kar vodi v prezgodnje staranje in vnetne odzive v obliki aken ter ekcemov. Tu v ospredje stopi vitamin C.

Njegove protivnetne komponente pomagajo nevtralizirati delovanje prostih radikalov, s katerimi prihajamo v stik in dodatno moč zagotovijo tudi antioksidantom, ki so že prisotni v koži.

Posvetli temne kožne madeže in preprečuje tvorjenje novih

Vitamin C varuje pred pretiranim nastajanjem melatonina v koži, kar se odraža na različne načine, posledice prevelike količine melatonina so največkrat odvisne od vzroka za sproščanje.

Najpogosteje gre za pigmentne madeže, temne lise na koži, vidne ostanke aken ali pege, ki so posledica pretiravanja s sončenjem.

Nekatere oblike vitamina C spodbujajo nastanjaje kolagena v koži

Stabilne oblike vitamina C kožo spodbujajo k tvorjenju kolagena, kar je na koncu vidno kot bolj napeta polt ter manj gub.

Kako v poplavi ponudbe izbrati najboljši izdelek z vitaminom C?

Če ste se kdaj glede kozmetičnih preparatov znašli v dilemi, ali pri nakupu teh seči globlje v žep ali varčevati, kar zadeva izdelke z vitaminom C Bowejeva priporoča, da ne skoparite.

"Postopek, po katerem se vitamin C obdela v namen uporabe v kozmetiki, ni poceni. Kajti dokaj visoke količine vitamina je treba stabilizirati, da ne povzročajo draženja in ohranijo vse učinke," je pojasnila.

Pri iskanju seruma z vitaminom C boste najbrž naleteli na oznako L-askorbinska kislina. Zgodovinsko gledano je ta najdlje smatrana kot najboljša oblika vitamina C, kar pojasnjuje njeno prevlado.

Vendar ima tudi svoje pomanjkljivosti: je namreč zelo spremenljiva, nestabilna, hitro razpade in ima nižjo pH vrednost, kar lahko povzroči težave pri ljudeh z občutljivo poltjo.

Novejša znanost v ospredje postavlja bolj stabilne oblike vitamina C, ki jih koža lažje prenaša. Dve med njimi sta : tetraheksildecil askorbat (tetrahexyldecyl ascorbate) in etil askorbinska kislina  (ethyl ascorbic acid). Ti sta boljši izbiri od prve omenjene.

Koliko vitamina C je dovolj?

Serum z vitaminom C uporabljate vsako jutro v negovalni rutini, ki naj se začne s čiščenjem, nanosom seruma z vitaminom C, nanosom vlažilne kreme in zaščitne kreme.

"Svoje stranke vedno opozarjam, da je pri jutranji negi kože pomembna doslednost. Ne glede na to, katero aktivno komponento boste v večerni rutini nadomestili z drugo, pri jutranji bodite vztrajni in dosledni pri eni," pojasnjuje Bowejeva, ki ob tem opozarja še na mešanje različnih kozmetičnih preparatov:

 "Retinola in drugih snovi, ki zagotavljajo piling, denimo glikolne ali mlečne kisline, ne uporabljajte zjutraj v kombinaciji z vitaminom C. Prav tako slednjega ne nanašajte v družbi izdelkov z benzoil peroksidom, katerih namen je največkrat zdravljenje aken, saj v kombinaciji znižujeta učinke drug drugega."

Kdaj so vidni učinki vitamina C?

"Odvisno od tega, kakšne pričakujete. Antioksidativni učinek nastopi takoj in traja še nekaj ur po nanosu. Prvi učinki na temne madeže so vidni nekje od šest do 12 tednov po prvi uporabi, če pa pričakujete stimulacijo nastajanja kolagena, boste morali počakati od tri do šest mesecev, zato bodite potrpežljivi," za konec svetuje dermatologinja.

Preberite še: Skrivnostne sestavine v negovalni kozmetiki

Morda vas zanima tudi: Zakaj koža ljubi med


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte