Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Lepotni odmerek: Je poceni kozmetika lahko tudi dobra?

Dobrodošli v Lepotnem odmerku! Nova rubrika na Mični, kjer vam bo Katarina razkrivala vse podrobnosti o lepotilnih in negovalnih izdelkih.

11.4.2016 ob 6:43

slika.jpg

Kateri so vredni nakupa, katerih svoji koži ne želite privoščiti in kaj se skriva v prekrasni embalaži?  Vsak teden bom pod drobnogled vzela izdelke, ki jih ženske tako rade uporabljamo ter jih imamo vedno v torbici.  Začenjam s primerjavo poceni in drage kozmetike.

Sledite Mični na Facebooku.

Če se spomnim svojih kozmetičnih začetkov, kar je bilo že precej let nazaj, je takrat nedvomno veljalo 'malo denarja, malo muzike'. Cenejša dekorativna kozmetika je bila ne samo poceni, ampak večinoma tudi zares cenena, in če se to morda ni opazilo pri kakovosti, se je prav zagotovo pri embalaži.

Priznam, da so bili moji prvi dražji dekorativni primerki, predvsem šminke in pudri, kupljeni najprej zato, ker so bili lepi, šele na drugem mestu je bila kakovost. Če si lepotna navdušenka, je potegniti iz torbice šminko, ki je lahka, embalaža pa je že z aviona videti plastična, zdrsana in poceni, pač nekaj povsem drugega kot lep, težak tulec kovinskega videza, iz katerega se zasveti krasna šminka, po možnosti z gravuro blagovne znamke … Ja, včasih smo ženske tudi snobi, o tem ni dvoma.

Zadnja leta so kozmetični trg (k sreči tudi naš!) preplavile kozmetične znamke, ki z marsikaterim izdelkom mirno konkurirajo prestižnim imenom tako glede kakovosti kot tudi glede privlačne in prav nič cenene embalaže. To je gotovo velik plus, glavni razlog za preizkušanje cenejših, dostopnih kozmetičnih proizvodov pa je gotovo tudi ekonomska kriza, ki nas je do neke mere prisilila v to, da iščemo ugodne alternative. K sreči pri določenih izdelkih ni treba več delati kompromisov na račun cene ali videza. 

kolaz_laki_2.jpg

Lak za nohte

Po mojih izkušnjah so laki za nohte področje, kjer cena ne igra vloge. Če pogledam dva ekstrema: imam precej Chanelovih lakov, nekaj jih je iz omejenih lookov, nekaj iz rednega nabora. Večinoma so vsi enako neobstojni, krušijo se že isti dan, pa tudi če se ne pritaknem nobenega dela – kaj šele, če se lotim spomladanskega čiščenja. Škoda, res, kajti izbor odtenkov, sploh v lookih, je čudovit, da ne govorim o večnem kultnem odtenku Rouge Noir. Zaenkrat še iščem 'ponaredek' te barve v obstojni različici (neobstojnih se mi je nabralo že celo morje). Drugi ekstrem so laki znamke Catrice, kjer je en lak približno 10x cenejši od Chanelovega. Čeprav sem velika ljubiteljica znamke, jih pri lahkih, kar se tiče obstojnosti, res ne morem pohvaliti, ker zgodba ni veliko boljša kot pri Chanelu. Je pa vsekakor plus ogromna izbira odtenkov, ki se menjajo tako hitro, da komaj sledim, čeprav kozmetičnim novostim ne sledim zgolj ljubiteljsko, ampak tudi po službeni 'dolžnosti'. Drugi plus je vsekakor cena – za dobra 2 evra pač nisem jezna, če lak ni obstojen. Če bi morala izbrati nekaj znamk, ki se mi zdijo relativno obstojne (prav čudežno se vsaj na mojih nohtih ne obnaša noben lak priznam), potem bi bil izbor: Zoya, O.P.I. (a ne vsi odtenki, zanimivo), Guerlain z najnovejšo linijo La Petite Robe Noire in Dior.

parfum.jpg

Dišave

Pri dišavah sem snob in bom najbrž to tudi ostala. Ne bom trdila, da so cenejši parfumi, ki se znajdejo tudi na policah supermarketov, nujno manj obstojni od dragih primerkov (čeprav velikokrat to drži), ampak pri večini poceni dišav se že ob vonjanju zazna, da v njih niso zastopane dragocene, redke ali s posebnim postopkom obdelane sestavine. Kemija je zame sicer španska vas, ampak nos se ne pusti prevarati. Seveda je vse v življenju, in tako tudi dišave, stvar okusa, ampak dišave zvezdnic, teniških igralk ipd. so mi preprosto preveč običajne in predvidljive, da bi pritegnile mojo pozornost. Poleg tega pri dražjih parfumih plačamo tudi lepo embalažo, ki je za moj okus pika na i – dišava je tudi okras in ni nepomembno, kakšna je.

puder.jpg

Pudri

Preizkusila sem veliko pudrov različnih cenovnih razredov. Ker imam precej svetlo in zelo suho kožo, je velikokrat izbor okrnjen, ker bodisi ni dovolj svetlega odtenka in je puder sicer čudovit, ali pa je barva fantastična in je puder premalo prekriven, hranilen, se čez čas 'usede' v izsušene predele, tako da jih poudari, mogoče je premalo obstojen … Pri pudrih se najtežje opredelim, ali znamka (in z njo seveda cena) igra vlogo, prej bi rekla, da je pomembnih več dejavnikov hkrati, in lahko jih najdemo pri dražjih ali cenejših znamkah. Dolga leta sem prisegala na Diorjev Diorskin Sculpt, ker je bil to puder, ki mu tako po odtenku kot 'finishu' in obstojnosti ni noben drug prišel niti blizu. V raziskovanju podobnega cenejšega 'bratca' sem preizkusila ogromno pudrov, tako dragih kot cenejših, in pri vseh je bilo nekaj, kar jih je diskvalificiralo. Ne rečem, vmes so se znašli tudi ugodni in odlični pudri, puder, ki pa je učinku Sculpta prišel daleč najbližje, sem našla to zimo, in sicer pri znamki Catrice. To je puder Even Skin Tone Beautifying Foundation, ki dobro prekriva, a je hkrati videz še vedno dovolj naraven, da nisi videti kot posmrtna maska ali gledališka igralka ;), je dovolj hranilen za suho kožo, izenači polt, pusti žameten, svileno-mat finish, je dobro obstojen, ponuja tudi svetle odtenke in poleg vsega ob redni uporabi obljublja še bledenje pigmentnih madežev. Za te sicer uporabljam še druga sredstva, zato bi težko govorila o učinku, poleg tega ne uporabljam vsak dan istega pudra, ne glede na to pa je za dobrih 7 evrov to za moj okus največ, kar lahko dobim od pudra.

korektor.jpg

Korektor

Če govorimo o korektorju za prekrivanje manjših mozoljčkov, je po mojih izkušnjah lahko kos nalogi marsikateri izdelek, ko pa so na delu resni podočnjaki, še nisem našla alternative kultnemu Touche Éclat znamke Yves Saint Laurent. Preizkusila sem različne korektorje z različnimi teksturami in pri vsakem najdem kakšno napako – če dobro prekrije podočnjake, je to običajno zaradi goste kremne strukture, kar pa žal poudari gubice (npr. tak je ArtDeco Camouflage Cream, ki sicer super prekrije podočnjake in zabuhlost, a žal tudi postara videz kože), če pa je na lahki, vodni osnovi z namenom, da ne poudari gubic okoli oči in da ne obteži kože, vsaj mojim podočnjakom ni kos (npr. tako izkušnjo imam s kultnim Bobbi Brown Creamy Concealer Kit, ki spada med dražje proizvode, nanesla mi ga je vizažistka za Bobbi Brown in z učinkom nisem bila najbolj zadovoljna, poskušala pa sem tudi sama na različne načine in ostajam enakega mnenja).

krema.jpg

Negovalni izdelki za obraz

Zagotovo drži, da dražje znamke ne vlagajo sredstev samo v končni izdelek in njegovo lepo embalažo, ampak tudi v raziskave, zaradi katerih je kakovost izdelka boljša, cena pa seveda temu primerno višja. Priznati moram, da kljub vsem oglasnim kozmetičnim čudežem, ki sem jim dnevno priča s službenega vidika, ostajam do neke mere neprepričana, po drugi strani pa zagovarjam zdravo kmečko pamet. Ja, prav gotovo so v dražjih kremah tudi sestavine, ki koži pomagajo kljubovati tistemu, kar je tako ali tako na koncu neizbežno – torej staranju. O tem ni dvoma. Hkrati pa se sprašujem, kolikšno moč imajo lahko te čudežne sestavine, če so pomešane s kupom drugih umetnih? Ne, ne uporabljam samo naravne kozmetike, daleč od tega. Občasno me premami preizkusiti tudi kakšen čudežni serum, ki je absolutni hit. Rada imam bogate, hranilne kreme, ker je moja koža večino leta zelo suha, še raje pa posegam po kombinaciji serumov in olj, zlasti ponoči. Ena od znamk, ki se ne boji delati dovolj hranilnih krem, povrhu pa je še slovenska, je Afrodita. Dve njihovi liniji, Ma3Genix in Pearl Prestige, sta recimo kos moji suhi koži, pri oljih za obraz pa prisegam na Melvitina ekološka. Kar zadeva dražje 'izume', sem trenutno navdušena nad Shiseidovim serumom Ultimune.

parfumi_shutter.jpg

Če na koncu poskušam odgovoriti na vprašanje, ali cena pomeni tudi kakovost … nimam enotnega odgovora. Povsod – tako pri cenejših kot dražjih znamkah – se najdejo kakovostni izdelki in taki, pri katerih nam je žal nakupa. Zato je moja izkušnja, da se splača preizkusiti različne znamke, saj lahko odkrijemo tudi kakšen nepričakovan sladkorček.

Lepotni odmerek je zapisala Katarina Mihelič Bajt

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte