Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako ukrotiti naelektrene lase

Ker pozimi velikokrat bežijo po svoje.

8.12.2017 ob 6:00

lasje_micna.jpg

Takoj, ko nastopi zima se zazdi, da se pojavi nešteto težav, ki kratijo lepoto. Suha polt, razpokane ustnice, hrapava koža na rokah so le nekatere od njih. Tu so še lasje, ki so zaradi statične elektrike prav posebej neposlušni in povzročajo veliko slabe volje.

Zakaj so tako samosvoji? Pozimi je v zraku manj vlage, prav tako veliko vlogo pri statični elektriki igrajo ogrevani prostori. In tiste kape ter volneni puloverji zadeve le še poslabšajo. "Tanjši, kot so lasje, hitreje se naelektrijo," pojasnjuje Tina Dizon, frizerka in lastnica enega od salonov na mondenem Beverly Hillsu. Kako pa tej nadlogi ubežati?

Uporabljajte vlažilne izdelke za nego las

Ohranjanje primerne vlažnosti las in lasišča je prvi korak v bitki proti statični elektriki. Zato si priskrbite kvaliteten šampon in regenerator, zasnovana za nego suhih las. Tako boste pomagali lasem in lasišču ohranjati primerno količino vlage in maščob, ter s tem zmanjšali možnost, da bi se naelektrili.

Vedno imejte pri sebi pravo orožje

Ko odidete od doma ste zadovoljni s svojo pričesko. Vse pa se spremeni, ko stopite na hladen zrak in do kosila so vaši lasje povsem drugačni, kot so bili zjutraj. Hitro rešitev v tem primeru prinaša steklenička olja za lase ali utrjevalca, ki ga imate s seboj v torbici.

Manjšo količino olja nanesite na dlani in z njimi nežno pobožajte lase. Vlaga, ki jo boste tako zagotovili svojemu naglavnemu okrasju, bo izničila statično elektriko in lažje boste obdržali pričesko. Na enak način lahko uporabite tudi lak za lase. Ne pršite ga neposredno nanje, temveč ga nanesite na roki in nato na lase. Ti ne bodo trdi, bodo pa povsem ubogljivi.

Izogibajte se izdelkom s sestavinami, ki lase sušijo

Tako, kot berete deklaracije na živilih, bi jih morali tudi na kozmetičnih izdelkih. Izbirajte tiste, s pravimi sestavinami, na prvem mestu poskrbite, da ti ne bodo vsebovali alkohola, ki je pogosto dodan gelom, penam za utrjevanje in suhim šamponom. Ta namreč še dodatno izsuši lase in lasišče.

Redkeje uporabljate šampon

Pogosteje, kot umivate svoje lase, več naravnih olj spirate z lasišča in bolj ste dovzetni za učinke statične elektrike. Las torej nikar ne umivajte vsak, temveč največ vsak drugi dan, še bolje pa bo, če boste to počeli dvakrat na teden.

PREBERITE še // 20 lepotnih napak, s katerimi moramo takoj prenehati

Preden lase uredite, jih zaščitite

Na lase, preden jih oblikujete s kodralnikom ali likalnikom, nanesite razpršilo za zaščito pred vročino. Uporaba vročih pripomočkov za urejanje las jih pretirano izsuši, ti so zato še dovzetnejši za statično elektriko. Najbolje se jim je sicer izogibati, v kolikor to ni mogoče, pa jih pred nego zaščitite s preparatom, ki lasem kljub stiku z močno vročino, pomaga zadrževati vlago.

Tudi pri sušenju s sušilnikom ne pretiravajte s temperaturo. Raje jih posušite pri nižji, čeprav boste za to potrebovali več časa. 

Omislite si primerno pričesko

Če imate dovolj dolge lase, jih spletite v kito ali povežite v figo. Tako se bodo naelektrili v manjši meri. Če niste ravno ljubiteljica povezanih las in bi radi na zabavi pokazali svojo lepo bogastvo, jih potem, ko jih doma umijete, povežite v trdno kito, to pa podrite tik preden prispete na mesto dogodka. Vaši lasje bodo manj statični, hkrati pa čudovito skodrani brez uporabe kodralnika.

Uporabljajte krtače in glavnike iz naravnih materialov

Z uporabo plastičnih glavnikov in krtač se lasje hitreje navzamejo statične elektrike. Namesto teh si omislite krtače s ščetinami iz naravnih vlaken in lesene glavnike. Res je, tudi kovinski pomagajo v zaščiti pred naelektrenostjo, vendar so ti dokaj grobi in lahko poškodujejo lasišče.

Lase po umivanju zavijte v brisačo iz mikrovlaken ali čisto bombažno majico

Potem, ko si umijete lase, jih običajno seveda obrišete s frotirasto brisačo, vendar to ni najboljša ideja. Mokri so namreč izjemno občutljivi in lomljivi, zato si zaslužijo posebno pozornost. To pomeni, da jih ne smete preveč grobo otirati, namesto tega jih samo ovijte v brisačo. Boljše od tistih in običajnega materiala so brisače iz mikrovlaken, lahko pa odvečno vodo iz las popivnate tudi s čisto bombažno majico. Oba materiala sta prijaznejša do las in jih bosta obvarovala tudi pred statično elektriko.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Čudežni učinki objema (delujejo tudi, če se objemate sami)

Štirje tipi žensk, ki jih moški nikoli ne pozabijo

»Ko sem rodila prvega otroka, sem spoznala, da me zaročenec vara s sosedo« (resnična zgodba)

ne spreglejte