Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako parfumu podaljšati rok uporabnosti

S primernim shranjevanjem, doziranjem ter tudi s pravo izbiro bo vaš parfum dišal dlje.

21.10.2015 ob 6:30

shutterstock_85480615.jpg

Spremenjena nota ali barva parfuma pomeni, da se je vašemu življenjska doba iztekla. Da, tudi parfumi imajo rok uporabnosti, zato poglejte, kako ga lahko podaljšate.


Že slediš Mični na Facebooku?

Shranjujte ga v temnem in hladnem prostoru. Izpostavljenost toploti in vlagi vpliva na učinkovine dišave in uničuje njeno sestavo. Prav zato kopalnica ni najbolj primeren prostor, kjer bi hranili svoj priljubljen parfum. Najbolje ga je hraniti v hladilniku oziroma v omari, ki je mračna in ne pretopla. Temperatura okoli 5°C je najboljša za shranjevanje parfuma.

shutterstock_264701294.jpg

Naj ne bo predolgo odprt. Še en korak, ki lahko zelo podaljša ali skrajša rok uporabnosti dišave. Zaradi predolgo odprte stekleničke vsebina začne oksidirati in spreminjati vonj. Prav tako parfum vedno hranite v originalni embalaži. Ob prelivanju v drugo prihaja do nepotrebnega stika z zrakom, kar spremeni njegovo parfumsko noto.

Pričakujte spremembe. Vsakemu parfumu se s časoma spremeni vonj, zato ga ne hranite predolgo, pač pa ga porabite. Ob prej omenjenih nasvetih pa lahko trajanje najljubše dišave podaljšate.

Ne vsi enako. Sicer pa velja, da je rok uporabnosti različnih dišav pogojen tudi z njihovo osnovno parfumsko noto. Citrusni vonji se ne morejo pohvaliti z dolgo življenjsko dobo. Zaradi visokega odstotka eteričnih olj citrusov veljajo za najbolj občutljive. Orientalski vonji trajajo dlje, lahko pa zaradi visokega deleža vanilje po določenem času spremenijo barvo. Cvetni in lesni vonji so med najbolj robustnimi in zato tudi dolgotrajnimi vonji.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Nevarna, a še vedno zelo priljubljena metoda kontracepcije

Partner si dopisuje z drugo. Je to prevara?

6 dejanj, s katerimi zaljubljene ženske prestrašijo moške

ne spreglejte