Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako izbrati pravi parfum zase

Dišave lahko izbirate v štirih različicah, ki se razlikujejo glede na koncentracijo.

17.9.2017 ob 5:00

parfum.jpg

Ste za bolj sladke vonje, morda morda cvetlične, ali se najraje nadišavite kar z njegovim parfumom? Fino je, če veste, kaj vam pristaja, veliko huje pa je, če ne vemo niti, kaj nam diši. Morda zavonjamo prijateljico s čudovitim parfumom, a ko ga preizkusimo, je ta vonj povsem drugačen?! Ja, nakup parfuma ni preprosta naloga in zagotovo ga ni dobro kupovati kompulzivno. Prav tako je težko o njem svetovati. Res ne moremo vedeti, kaj bo komu dišalo, saj je vonj zelo subjektiven. Tu gre resnično za osebno izbiro in preferenco, zato je težko dati napotke, ki bodo veljali za vsakogar. A kljub temu se je pri izbiri parfuma dobro držati treh osnovnih pravil.

Ne preizkusite preveč parfumov hkrati. Ko greste v drogerijo izbirat nov parfum, preizkusite največ tri ali štiri, saj boste v nasprotnem primeru preveč zmedeni in ne boste mogli ceniti in oceniti pravega vonja. Že vnaprej premislite, kakšen tip vam je všeč, poglejte, kateri so znotraj izbrane kategorije, in preizkusite samo izbrane. Seveda lahko za nasvet povprašate tudi strokovnjake, vsekakor pa je fino, da pred nakupom zaprosite za tester, ki ga preizkušajte še doma, da boste zagotovo prepričani, kateri vam najbolj odgovarja.

Za katero priložnost je namenjen?

Dišave lahko izbirate v štirih različicah, ki se razlikujejo glede na koncentracijo. Od najnižje do najvišje koncentracije si sledijo Eau de Cologne (EdC), Eau de Toilette (EdT), Eau de Parfum (EdP) in Perfume (tudi Extrait de Parfum), ki je najbolj koncentriran. Seveda niso vsi na voljo v vseh teh jakostih, najbolj priljubljeni pa sta EdT in EdP. Pogosto imajo kljub enakim notam različne jakosti istega parfuma drugačno razmerje sestavin in lahko zaradi tega dišijo drugače. Pred nakupom premislite, kdaj boste parfum uporabljali. V službi si najbrž ne želite preveč močnega vonja, za večerno zabavo pa si lahko privoščite močnejše dišave.

Dnevni lepi ženski vonji so recimo dišave znamk Paco Rabanne, Lady Million, Hugo Boss, Boss The Scent Intense in Marc Jacobs, Daisy Eau So Fresh, moški pa čez dan izberite Paco Rabanne Invictus. Gospodje boste za posebne priložnosti, večerne zabave in hladnejše dni izbrali nekaj v stilu Bruno Banani Made for Men ali Paco Rabanne Pure XS, ženske pa Paco Rabanne Lady Million Prive, Bvglari, Goldea The Roman Night ali Bruno Banani Pure Woman.

Kakšne parfume že imate?

Preverite svojo zalogo, saj obstaja verjetnost, da boste iz svoje zbirke lahko dobro razbrali, kakšni vonji vam ustrezajo. Tako boste spoznali svoj tip. Vsak parfum je zgrajen okoli določenega akorda, na podlagi katerega ga lahko uvrstimo v določeno skupino oziroma družino. Na področju dišav govorimo o olfaktornih skupinah, obstajajo pa različne delitve na te skupine. Najpogosteje se pojavlja delitev na skupino chypre, aromatično, citrusno, cvetlično, usnjeno, orientalsko in lesno. Te pa imajo še več podskupin. Če imate radi cvetlične vonje, je velika verjetnost, da vam bo morda ugajal Dolce & Gabbana Dolce. Primer citrusne skupine je moški parfum Bruno Banani Absolute Man. Moški, ki imajo radi divje, neukročene orientalske dišave, bodo morda posegli po novi dišavi Paco Rabanne Pure XS. Gospodje, ki pravkar iščete krasno svežo dišavo, boste navdušeni nad jesensko novostjo – Bruno Banani Man's Best.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Thinkstock, arhiv proizvajalcev


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte