Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako čez noč pozdraviti ljubezenski ugriz

Kaj o učinkovitosti priljubljenih načinov za odpravo hickeya menijo dermatologi.

2.1.2018 ob 8:05

vrat_micna_nas.jpg

Saj veš, kako nerodno ti je včasih potem, ko vaju z dragim malo zanese, pokazati vrat. Posledice strasti so na njem več kot očitne in ti bi se jih rada čimprej znebila. Pulijev si namreč že pošteno naveličana, zato se zatekaš k načinom, ki naj bi izdajalske znake v hipu odpravili.

"Tako imenovani ljubezenski ugrizi ali hickeyi niso nič drugega, kot modrice, kar pomeni, da jih se ni mogoče znebiti čez noč," pojasnjuje Sejal Shah, dermatologinja iz New Yorka in dodaja: "Ko te nekdo močno poljubi na vrat in tanko polt tam še nekoliko posesa, kapilare popokajo, kri se razlije pod kožo in nastane neljub dokaz pestrega ljubezenskega življenja."

Obstaja kar nekaj nasvetov, kako izdajalski žig čim prej odpraviti, pa so ti res učinkoviti? Poglej, kaj o njih menijo dermatologi.

Trik s hladno žlico

Kako naj bi deloval: za deset minut v zamrzovalnik postavi žlico in jo nato s celo površino pritisni na sled ljubezni. Ta naj bi v trenutku izginila.

Resnica: s tem postopkom ni mogoče odpraviti hickeya, lahko pa hlad nekoliko ublaži podkožno vnetje. Kot je prepričan Robert Finney, dermatolog iz Brooklyna, ima mrzla žlica na modrico enak učinek, kot katerakoli druga hladna obloga. Sam postopek sicer ne bo škodoval in bo v resnici nekoliko omilil vnetje, ljubezenski ugriz pa z njegovo pomočjo ne bo kar izginil.

Trik z aloe vero

Kako naj bi deloval: na roko nanesi malo gela aloe vere in z njim nekajkrat na dan neguj poškodbo kože. Sestavine iz gela bodo pospešile celjenje popokanih kapilar in spodbudile  obnovo kože.

Resnica: tudi s tem postopkom hickey ne bo izginil, bo pa aloe vera ublažila vnetje, meni Shahova in dodaja, da ta postopek res ne more škodovati, čeprav se z njegovo pomočjo kapilare ne bodo čudežno zacelile. A kot rečeno, aloe vera je koži prijazna in bo omilila na njej in pod njo prisotna vnetja.

Trik z eteričnim oljem mete

Kako naj bi deloval: na spletu je mogoče pogosto naleteti na nasvet, da je pri odpravljanju ljubezenskih ugrizov izjemno koristno eterično olje mete, saj se pod njegovim vplivom koža napne, v njej se spodbudi pretok krvi in s tem pospeši celjenje. Vsi zagovorniki tega načina sicer opozarjajo, da z oljem ne gre pretiravati, saj lahko pretirano razdraži polt.

Resnica:  "Raje ne, saj je olje mete lahko do kože neprijazno in še dodatno razdraži mesto poškodbe," opozarja Shahova in dodaja, da bo vsako dodatno draženje le poslabšalo tvojo težavo.

Trik z zobno pasto

Kako naj bi deloval: zagovorniki tega načina trdijo, da je na hickey pametno nanesti zobno pasto, ki vsebuje meto. Ta naj bi pospešila pretok krvi in tako spodbudila proces celjenja. 

Resnica:  takoj prenehaj. Zaradi paste bo koža izdatneje poškodovana, posledica strasti pa zato vidnejša in trdovratnejša. Pasta namreč vsebuje mnoge snovi, ki razdražijo polt ter vse skupaj samo poslabšajo. Res ni vredno tvegati.

Trik s pomarančnim sokom

Kako naj bi deloval: v resnici bi morala uživati čim več pomarančnega soka. Vitamin C namreč spodbuja celjenje in pomaga koži pri okrevanju.

Resnica: ljubezenski ugriz zato ne bo izginil, tudi vnetje ne bo nič manjše. Res pa je tudi, da pomarančni sok ne bo škodoval. Kot je povedala Shahova, vitamin C spodbuja nastajanje kolagena v koži, ta je zato močnejša in bolj elastična. Na sam hickey ne bo imel vpliva, je pa sok pomaranče dober za celo telo.

Uporaba bananinega olupka

Kako naj bi deloval: olupi banano in notranjo stran olupka pritisni na poškodovano kožo. V olupku banane naj bi bile prisotne snovi, ki spodbujajo celjenje ran.

Resnica:  tudi s tem žig na tvojem vratu ne bo izginil, lahko pa snovi iz olupka zmehčajo kožo in ublažijo vnetja. "Bananin olupek vsebuje veliko vitaminov, antioksidantov in drugih hranljivih sestavin, ki koristijo koži," je povedala Shahova in dodala: "Protivnetne snovi bodo pomirile polt in ublažile vnetje. Podobno delujeta tudi papaja in ananas."

Uporaba alkohola

Kako naj bi deloval: malce medicinskega alkohola nanesi na vato in z njo neguj hickey nekajkrat na dan. Kot zatrjujejo zagovorniki tega načina, alkohol ohladi in razkuži poškodovano mesto na koži.

Resnica: tudi to ni najboljša ideja. Zlasti ne ne tedaj, ko je rana še sveža. Res je, da alkohol razkuži modrico in jo tako zaščiti pred okužbami, vendar prav tako lahko pretirano izsuši kožo in vodi v dodatna vnetja in draženje. To pa, kot že veš, vse skupaj samo še poslabša.

Trik z zobno ščetko

Kako naj bi deloval: vzemi mehko zobno ščetko in z njo v krožnih gibih masiraj poškodbo. Tako boš spodbudila pretok krvi in pospešila proces celjenja.

Resnica: "Raje pozabi, saj boš s ščetko dodatno razdražila kožo in hickey zato ne bo izginil, temveč bo le še opaznejši," opozarja Finney. "Vsakršni dodatni pritiski na kožo so v tem primeru odveč."

In za konec

Ne glede na to, kaj boš izbrala, dejstvo, da hickey ne bo izginil čez noč, ostaja. Najboljše zdravilo zanj sta čas in potrpljenje. Ali šal oziroma puli. Prav ti bo prišel tudi kakšen dober korektor. Preventivo pa že poznaš. A najbrž je ne boš upoštevala.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

11 znakov, da ste našli seksualno sorodno dušo

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

ne spreglejte