Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Franc Planinšek: Nimam več želje po spreminjanju sebe

"Po 25 letih dela se mi zdi prav, da nekaj napišeš in pustiš za sabo," ob izidu knjige Lepo pravi lepotni kirurg Franc Planinšek.

12.11.2015 ob 10:45

planinsek_jozesuhadolnik-bg.jpg

Če si trenutno želite oblin, kot jih ima Kim Kardashian, jutri pa se zna zgoditi, da boste hoteli telo Gisele Bündchen, potem zagotovo niste primeren kandidat za lepotno operacijo. Lepotni kirurgi v takem primeru ne bodo ustregli vašim željam, vsaj tako trdijo Franc Planinšek, Nevio Medved in Igor Višnjar. "V interesu plastične kirurgije ni, da se po cesti sprehajajo ljudje, ki so maskirani v neke podobe, ki jih videvajo na oglasnih panojih. Oglaševalci lahko lansirajo trend in tako kreirajo podobe, ki niso v povezavi s človeško srečo. Kadar pacientke mislijo, da bi imele zadnjico kot Kim Kardashian, se stvar zagotovo ne bo izšla. Predvsem pa je njena zadnjica skregana z vsemi estetskimi proporci in ideali," pravi Franc Planinšek.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Omenjeni lepotni kirurgi so skupaj z endokrinologinjo Marijo Pfeifer, s teologom in esejistom Edvardom Kovačem, s profesorico Vesno V. Godina in z novinarko Vesno Milek izdali knjigo z naslovom Lepo. V njej govorijo o lepoti, staranju in estetski kirurgiji. Ob njeni predstavitvi so spregovorili, kako sami dojemajo lepoto. "Lepota je opis nekega stanja. Če govorimo o nekem zadovoljstvu, lahko rečem, da sem zadovoljen v svojem življenju. In lepota je del tega, ni pa ključni element v zadovoljstvu človeka. Je pa pomemben," pravi Nevio Medved.

"Notranjo in zunanjo lepoto dosežemo takrat, ko se nam stvari v življenju poklopijo. Velikokrat je lepota predstavljena samo kot opis zunanjega videza. Ljudje smo večplastna bitja, zato gre pri lepoti za nekaj več. Res pa je, da zunanja lepota ali nelepota lahko determinira do te mere, da ljudje omejuje in otežuje njihovo življenje. Zato olajša misel, da lahko z zunanjo spremembo dosežemo notranji mir," je o lepoti povedal Igor Višnjar. Njun mentor je dodal, da se človek počuti lepega takrat, ko lahko zvečer mirno zapre oči in gre spat, ne da bi se bal, kako bo stopil pred vrata stvarnika. "Se jaz počutim lepega? Zdaj ne hrepenim več po tem, da bi se spreminjal," pravi Planinšek.

O lepem so se razpisali kirurgi Franc Planinšek, Nevio Medved in Igor Višnjar, endokrinologinja Marija Pfeifer, publicistki Vesna Milek in Vesna Godina ter filozof, teolog in esejist Edvard Kovač.

Štrleča ušesa za nekoga niso moteča

Skozi zgodovino je jasno, da je doseganje lepotnega ideala od nekdaj v človekovi naravi. Predvsem v ženski. Pa je Planinšek že spoznal žensko, ki je popolnoma zadovoljna v svojem telesu? "Sem. To je mama mojega otroka. Ona je zagotovo popolnoma zadovoljna v svojem telesu in tudi ni nikoli izrazila želje po čemer koli," nam je pojasnil.

Najpogostejše vprašanje, ki jih ob neformalnih druženjih dobijo lepotni kirurgi, je 'kaj bi spremenil na meni'. Seveda na to odgovorijo, da ničesar. "Mi poslušamo, kaj človeka ovira pri doseganju polnega zadovoljstva. Za nekoga štrleča ušesa ne pomenijo nobenega problema in živi normalno življenje. Za drugega pa so stvar, ki jo vsako jutro opazuje in to determinira njegov nastop v družbi. Mi nastopimo takrat, ko lahko pomagamo človeku, ki ima izraženo željo po tem, da bi rešil problem. Velikokrat pa pridemo tudi v stik s pacienti, ki niti ne vedo, kaj jih moti. Tukaj pa je naša naloga, da prepoznamo stisko in signal, da so verjetno druge stvari tiste, ki bi jih moral posameznik reševati. Z operacijo mi v takem primeru ne moremo podariti sreče. V primerih, ko pa gre za jasno izraženo frustracijo, imamo mi največjo moč in smo tudi najuspešnejši, pacienti pa najbolj zadovoljni," je dodal Nevio Medved.

Avtorica: Da. M.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo 

preberite tudi

To je razlog, da si po rekreaciji želite seksa

Osem najboljših položajev za hitri seks

Pet nasvetov, ki vajino zvezo varujejo pred razhodom

ne spreglejte