Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ceramidi – ovojnica, ki nas ščiti

Zakaj se vsi pogovarjamo o ceramidih?

11.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages, Medex, CeraVe | Avtor: Da. M.

Ceramidi – ovojnica, ki nas ščiti

Osnova zdrave kože je nepoškodovana kožna pregrada, saj ta v njej ohranja osnovna hranila, kot so voda, beljakovine in lipidi, hkrati pa preprečuje, da bi bakterije in različni alergeni prodrli v naše telo.

Zelo pomembno je, da smo do svoje kože in njenih potreb odgovorni, še posebno, če upoštevamo dejstvo, da lahko geni, številni zunanji dejavniki in celo življenjski slog prispevajo k porušenju ravnovesja v kožni pregradi. Nevarni dejavniki so tudi pretirano izpostavljanje soncu, nezadosten vnos vode in neustrezna izbira negovalnih izdelkov.

Ko se ravnovesje enkrat poruši, je kožo težje vrniti v začetno stanje, zato so tukaj izdelki, ki pomagajo obnoviti hranilne in zaščitne snovi v površinskih plasteh. Zelo pomembno je, da skrbimo za to bariero, ki je sestavljena iz ceramidov, torej lipidov in maščob, ki so glavni sestavni del njenih celičnih membran.

Veliki trije - ceramidi, kolagen in hialuron

Ceramidi preprečujejo staranje, gubanje, zmanjšanje elastičnosti in tonusa, njihovo pomanjkanje pa lahko občutimo tudi kot srbečico, napeto ali razdraženo kožo. Kar je povsem pričakovan pojav, saj ceramidi zadržujejo vlago, za katero pa vemo, da je ključna pri ohranjanju zdrave in mladostne kože. Tako je zaščitena, gladka in mehka.

Čeprav so naravna sestavina naše kože, njihova količina s starostjo pada. Enako se dogaja s kolagenom in hialuronsko kislino, njuno upadanje se začne že po dvajsetem letu, po štiridesetem pa se nastajanje novih ceramidov skoraj ustavi.

Zdrava koža je ključna za mladosten videz.

Gre za naravni proces staranja, a na upadanje ne vplivajo le leta, temveč tudi suh in hladen zrak, UV-sevanje in nepravilna nega z agresivnimi sredstvi, ki spremenijo vrednost pH-kože ali povzročijo poškodbe povrhnjice. A si lahko pomagamo sami, in sicer z zdravimi navadami, s katerim hranimo našo kožo; k temu spadajo zdrava in uravnotežena prehrana (za ceramide so ključne maščobe omega-3), primerna negovalna kozmetika in prehranski dodatki, ki prav tako vsebujejo ceramide. Njihovo dodajanje pomaga povečati število teh lipidov v koži in jo tako izboljšati.

V Slovenijo je v teh dneh prišla svetovno priznana kozmetika CeraVe, ki jo je leta 2005 ustanovila skupina ameriških dermatoloških strokovnjakov kot rešitev za težave s povrhnjico.

Ceramidi v prehranskih dodatkih so največkrat rastlinski izvlečki sladkega krompirja, rjavega riža ali polnozrnatih žit. Medexovi so sestavljeni iz slednjih.

 

Preberite še: Tako boš imela goste, zdrave in lepe trepalnice

Morda vas zanima tudi: Olja za lase: Različna olja za različne težave


oddajte komentar

preberite tudi

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

ne spreglejte