Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ali voda res uničuje naše lase?

Na spletu krožijo članki, v katerih se pojavljajo trditve, da voda ob umivanju las poškoduje strukturo lasu.

18.2.2016 ob 10:45

voda in lasje.jpg

Za pojasnitev smo povprašali frizerje v Lassani, kjer pravijo: "Zdrav las je v svoji notranjosti sestavljen iz sredice, korteksa – plasti vlaken in povrhnjice, ki jo sestavljajo luskasto povezane roževinaste celice. Ta sloj ščiti las pred zunanjimi vplivi. Zdrav las tako ni prazna cev, zato voda ne prodre v njegovo notranjost oziroma ne odpira roževinastih ploščic lasu ter s tem povzroča strukturne poškodbe lasu."


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kot smo izvedeli, je prepogosto umivanje las škodljivo zgolj za lasišče. Še posebej v primeru uporabe neustreznih šamponov lahko porušimo zaščitni sloj kože lasišča, pospešimo ali povsem zavremo delovanje žlez lojnic. Slednje so ključne za izločanje sebuma, ki sestavlja hidrolipidni sloj lasišča in hkrati masti lase, da so prožni in sijoči. V kolikor delovanje ni optimalno, se lahko pojavijo mastni lasje ali po drugi strani izsušeni, krhki in lomljivi.

zdravi lasje.jpg

Strukturne poškodbe las povzročajo zlasti mehanski dejavniki, kot so: neustrezni produkti, prepogosto sušenje las, ravnanje oz. kodranje las, frotiranje in krtačenje mokrih las, uporaba olj pred sončenjem, izpostavljanje las soncu, potu, morski vodi ... Na kvaliteto lasu v največji meri vplivajo hormonski dejavniki in zdrava prehrana. Ne pravijo zaman, da lepota prihaja od znotraj, zato ni odveč popiti kakšen smoothie, ki je bogat z minerali in vitamini.

Avtorica: B. G.

Foto: Lassana


oddajte komentar

preberite tudi

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

ne spreglejte