Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

6 presenetljivih povzročiteljev gub na obrazu

Med odgovori na vprašanje, zakaj se na obrazu (pre)hitro rišejo gube so tudi takšni, ki jih ne bi pričakovali.

17.10.2018 ob 3:46

zenska_obraz_lasje_kodri_micna.jpg

Dejstvo je, da staranja ni mogoče ustaviti. Mogoče pa je upočasniti nastanek gub. Predvsem z zdravim načinom življenja in s primerno zaščito kože. Na drugi strani so navade, ki risanje črtic na obrazu pospešijo. Te je dobro poznati in se jim izogibati. Nekateri povzročitelji gub, ki jih navajajo na portalu Pop Sugar, vas bodo morda malo presenetili.

Preveč sedenja

Telesna neaktivnost škoduje koži. Resno. Nedavno izvedena raziskava ameriškega združenja za športno medicino je dokazala, da je pri ljudeh, ki vsaj dvakrat na teden pol ure vadijo, koža na videz bolj zdrava, boljše teksture in manj zgubana kot pri tistih, ki so telesno povsem neaktivni.

"Tudi daljši čas pred zaslonom računalnika mladostnemu videzu škoduje, prav tako kot posedanje pred televizijo. Praviloma se zaradi zrenja v zaslone prej razvijejo gube na čelu in med obrvmi," je povedala dermatologinja Sonia Batra. Sedenje in zrenje v zaslone telefona ali drugih napravic, pri čemer je vrat upognjen, pa je po njenih besedah krivo za hitrejše staranje tega dela telesa.

Pretirano umivanje obraza

Naravna olja na obrazu polt varujejo pred zunanjimi vplivi in ji pomagajo pri ohranjanju naravne vlažnosti. Zato je pomembno, da obraza ne umivate prepogosto in da ne uporabljate agresivnih čistilnih pripomočkov.

"Pretiravanje s čiščenjem in umivanjem obraza vodi v suho, razdraženo kožo, pogosto se na njej pojavijo vnetja. Izogibajte se agresivnim milom, pilinga ne uporabljajte prepogosto in obraz splakujte z mlačno, ne vročo vodo, saj jo vroča dodatno izsuši. Bolj, kot je koža suha, hitreje se na njej pojavijo gube," opozarja dermatologinja.

Ne nosite sončnih očal

Ne glede na to, ali je sončen ali oblačen dan, sončna očala so vselej dobrodošla. "Ne samo, da kožo varujejo pred UV žarki, ki so eni glavnih krivcev za nastanek gub, prav tako se boste manj mrščili, saj vas svetloba ne bo motila in gubice okoli oči ter med obrvmi bodo manj verjetne," na pomen sončnih očal opozarja Batrova.

Smešne grimase

Otrokom se morda zdi smešno, ko jih zabavate z grimasami, vendar če boste to počeli pogosto, bo trpela koža. "Mama je imela prav, ko vas je opozarjala, da se ne smete pačiti, sicer bo vaš obraz ostal spačen. Morda ne v tako opazni različici, a ponavljajoči se gibi so tisti, ki so krivi za prezgoden nastanek gub okoli ust, oči, nad nosom in na čelu. Bolj, kot koža z leti izgublja elastičnost, globlje so posledice obraznega izražanja," meni dermatologinja.

Pitje po slamici

Dobro je, da pijete veliko vode, a ne po slamici. "Slamice so povsem odveč. Ne samo, da z njihovo uporabo znatno bremenimo okolje, krive so tudi za nastanek gubic okoli ustnic," razloge, zakaj se jim odpovedati niza dermatologinja Debra Jaliman. Gube sčasoma postajajo vse globlje in bolj moteče, izogniti pa se jim je med drugim mogoče tako, da vodo pijete kar iz kozarca.

Kajenje

Prenehajte kaditi. Nešteto je razlogov, ki govorijo proti tej razvadi, en od njih je tudi ta, da pospešuje staranje. Ponavljajoči se obrazni gibi so krivi za gubice okoli ustnic. Poleg tega zaradi kajenja v kri pride manj kisika, kar pomeni, da ga manj dobi tudi koža, ki posledično ni tako mladostna in zdrava, kot bi bila, če bi že končno ugasnili zadnjo cigareto ali je sploh nikoli ne bi prižgali.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Priznana newyorška frizerja: 5 lasem najbolj škodljivih navad ali pa To je najboljše sredstvo za nego občutljive aknaste kože


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte