Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

4 sestavine, ki so učinkovite tako proti mozoljem kot gubicam

Spoznaj sestavine, ki se učinkovito borijo z dvema najpogostejšima kožnima težavama: mozolji in gubicami.

16.12.2018 ob 5:55

zenska_obraz_krema_ogledalo_micna.jpg

Morda se sliši prelepo, da bi bilo res, a nekatere aktivne sestavine ubijajo dve muhi na en mah. Najboljša novica pri tem je, da so učinkovite pri odpravljanju najpogostejših težav s kožo: mozoljev in gub.

"Vsi vemo, da gube nastanejo kot posledica izgube elastina in kolagena v koži, ta sčasoma postane manj elastična in na njej se začno risati črtice. Drugi vzrok za gube so dejavniki iz okolja: onesnaženje, sončni žarki, neprimerna prehrana, kajenje, pretiravanje z alkoholom," je najpogostejše krivce za prezgodnje staranje za Self izpostavila dermatologinja Joyce Imahiyerobo-Ip in dodala, da čeprav mnogi menijo, da se bodo z leti znebili vsaj mozoljev, to ne drži vedno.

Kajti akne v poznejšem obdobju niso nobena redkost, obstajajo pa sestavine, ki uspešno preprečujejo nastajanje gub in odpravljajo mozolje.

Retinol

Običajno je retinol dodan kozmetičnemu izdelku, ki preprečuje staranje, saj pripomore k obnovi celičnih tkiv ter spodbuja tvorjenje kolagena. Učinkovit je tudi pri blaženju hiperpigmentacije in dobrodošel pri negi aknaste kože.

"V kolikor boste v svojo lepotilno nego vključili retinol, bodo manj verjetni črni ogrci, mozolji, hkrati bo na koži manj gub, ki nastanejo kot posledica izgube kolagena," pojasnjuje dermatologinja.

Glikolna kislina

Sodi v skupino alfa hidroksi kislin in je idealna za vse tipe kože. "Glikolna kislina je učinkovita pri zdravljenju blago do zmerno aknaste polti ter je zaslužna za nežno odstranjevanje odmrlih celic in drugih, na koži prisotnih nečistoč ," je povedala dermatologinja in lepotna kirurginja Melanie D. Palm.

Ob tem je več študij dokazalo, da učinkovito zavira pojav prvih znakov staranja, kot so prezgodnje gube in neenakomeren ten. Izboljšuje teksturo polti in spodbuja nastajanje kolagena.

Salicilna kislina

Ta kislina iz skupine beta hidroksi kislin je učinkovit borec proti aknam. Ob lasnem mešičku prodre globoko v kožo in tam zdravi vnetja, ki so zaslužna za nastanek neljubih kožnih tvorb.

"Prav tako salicilna kislina nežno odstranjuje odmrle kožne celice in blaži hiperpigmentacijo," je povedala Palmova. A njen učinek se tu ne konča, kajti skrbi tudi za lepši in bolj zdrav ten ter pozitivno vpliva na nastajanja kolagena.

Azelainska, azelaična kislina

V naravi se ta kislina nahaja v ječmenu, rži in nekaterih drugih žitih ter se ponaša z antioksidativno in protibakterijsko močjo.

Hitro pronica v kožo, kar pomeni, da ne maši por ter hkrati premaguje bakterije, ki so v največji meri krive za mozolje.

Ko gre za preprečevanje staranja, je učinkovita pri blaženju hiperpigmetacije, zlasti je dobrodošla pri zdravljenju melasme (s hormoni pogojene hiperpigmentacije) ter odpravlja posledice vpliva sončnih žarkov na kožo. Ob tem varuje polt pred vplivi prostih radikalov ter tako hkrati preprečuje nastajanje gub.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 trikov, s katerimi si do lepega videza pomaga ena od najlepših žensk na svetu ali pa 10 znakov, da se prepogosto prhate

Priporočamo tudi: 5 ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah in 8 zmot o prehrani, ob katerih se prehranskim strokovnjakom naježi koža


oddajte komentar

preberite tudi

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

ne spreglejte