Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Z obsojanjem drugih škodujemo samo sebi

Raje kot z drugimi, se ukvarjajte s seboj.

11.3.2018 ob 5:45

obsojanje_pexels-photo-852793.jpg

Ljudje smo takšni, da radi sodimo in obsojamo druge ter njihova dejanja. Pa naj bo politike, sosede, starše, prijatelje, objave na družabnih omrežjih, besede, oblačenje, nakupe.

V resnici gre za neskončen seznam in ukvarjanje z drugimi postane nekakšna droga, brez katere nenadoma ni več mogoče živeti. Zakaj pa obsojanje, ki preraste vse meje, za tistega, ki obsoja, ni dobro in bi bilo bolje delovati po načelu živi in pusti živeti?

En od razlogov, so zapisali pri Huffington Postu, nedvomno tiči v tem, da s tem, ko se ukvarjamo z drugimi, nimamo časa zase. Obstajajo pa tudi drugi dokazi,  da to vpliva na psihično in fizično zdravje. V negativnem smislu, naj bo jasno.

Obsojanje povzroča glavobole

Kadar obsojamo druge, nas prevzame trenuten občutek, da smo pravični in boljši, v podzavesti pa se zavedamo, da prav zato, ker smo kritični do drugih, nismo takšni, kakršni bi radi bili: sočutni in prijazni. Posledično se pojavi občutek krivde, da bi ga zatrli, sodimo še ostreje. Ta začarani krog slabi mentalno in fizično zdravje, se odraža kot napetost ter je neredko kriv za glavobole.

Obsojanje vodi v osamo

Razvije se oblika zasvojenosti, s pomočjo katere skušamo zakriti lastne negotovosti. Morda smo bili v preteklosti sami deležni obsodb in poniževanja, sedaj pa skušamo te travme preslikati na druge, pri katerih opažamo svoje pomanjkljivosti. Lasten strah spodbuja k napadu, vse skupaj pa vodi v družbeno izolacijo in umikanje v osamo, kjer se sicer počutimo varni, a vse bolj nesrečni.

Obsojanje preprečuje osebnostno rast

Kadar sodimo druge ter se pretirano obremenjujemo z njihovim videzom in dejanji, energijo, ki bi jo morali namenjati za osebnostno rast in razvoj, po nepotrebnem zapravljamo. Namesto, da bi se ukvarjali sami s seboj, se raje z drugimi, s tem, ko ne priznavamo ali celo ne opažamo svojih napak, pa sebi preprečujemo, da bi postali boljša oseba.

Obsojanje jemlje moč

Mnogi ljudje si z obsojanjem drugih pričarajo lažen občutek varnosti, saj jim to zagotavlja nekakšen nadzor, a v resnici sovraštvo rodi le sovraštvo. Ves čas in energijo, ki ju vlagamo v obremenjevanje s tem, kaj in kako počnejo drugi, bi lahko veliko koristneje uporabili: s prostovoljstvom, z druženjem z ljudmi, ki jih imamo radi, z ukvarjanjem s hobiji in podobno.

S tem, ko bi presekali negativne vzorce, ki jih povzroča pretirano obsojanje drugih, bi si zagotovili življenjsko moč za mnogo pomembnejše stvari, kot je obremenjevanje s tistim, kar se nas v večini primerov sploh ne tiče.

Avtorica: M. FL.
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

»Dragi bivši, hvala!« Pismo ženske, ki se je rešila destruktivne zveze

Izpoved ljubice: »Spim s poročenimi in jim tako rešujem zakon, ta mesec prihajam v Dubrovnik«

ne spreglejte