Sobotni zajtrk: Božični kruh z brusnicami in jabolki

Naj se praznično razvajanje začne.

23.12.2017 ob 5:55

zajtrk_micna.jpg

Na predpraznično soboto si privoščite nekaj posebnega. Za zajtrk postrezite s kruhom, ki diši po božiču in se odlično poda k skodelici toplega mleka, vroče čokolade, kakava ali kave. Samostojno ali v družbi sadnega namaza. Če vam bo kakšna rezina ostala, jo lahko priložite k zajtrku na božično jutro. V kolikor vam ne bo, pa specite novo štručko.

Sestavine:

  • 480 gramov jabolk;
  • 180 gramov sladkorja;
  • dve žlici rastlinskega olja;
  • eno jajce;
  • 360 gramov moke;
  • žlička in pol pecilnega praška;
  • pol žličke jedilne sode;
  • žlička cimeta v prahu;
  • 240 gramov svežih ali zamrznjenih brusnic;
  • 120 gramov orehov.

Priprava:

  • Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija.
  • Z maščobo premažite pekač, velikosti približno 10 krat 25 centimetrov.
  • Jabolka olupite in narežite na čim manjše koščke. Lahko jih tudi naribate na strgalu.
  • Prav tako na manjše koščke narežite orehe.
  • Zmešajte jabolka, sladkor in olje. Dodajte jajce ter dobro premešajte.
  • V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek, jedilno sodo in cimet.
  • Suhe sestavine primešajte mokrim, dodajte brusnice, orehe, še enkrat dobro premešajte in maso nalijte v pekač.
  • V kolikor se vam zdi testo presuho, lahko dodate pol decilitra jabolčnega soka.
  • Pecite od 35 do 45 minut in preden vzamete iz pečice, z zobotrebcem preverite, če je kruh pečen.
  • Pečenega vzemite iz pekača, ga nekoliko pohladite ter po želji posujte s sladkorjem v prahu.

Kruh z brusnicami in jabolki je najboljši topel, a tudi povsem ohlajen vas ne bo razočaral.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)