Recept: Slastna karamelna tortica z jurčki in kostanji

Izkoristite letošnjo bogato sezono jurčkov in slastne gobe pripravite v malo drugačni obliki.

21.9.2018 ob 8:17

torta_jurcki_karamela.jpg

Letos je narava bogata z darovi. Med tistimi, ki prav posebej razveseljujejo, so ponosni jurčki, ki kukajo iz gozdnih tal. Če ste jih nabrali (ali, če so vam jih nabrali drugi), nimate pa več ideje, kako jih uporabiti, vam ponujamo izziv: iz njih pripravite torto. Da, tudi to je mogoče.

Sestavine za testo:

  • 200 gramov masla,
  • 440 gramov sladkorja,
  • žlička ekstrakta vanilje,
  • štiri jajca,
  • 250 mililitrov kisle smetane,
  • 250 mililitrov smetane z jurčki (recept sledi),
  • 300 gramov bele moke,
  • 90 gramov kostanjeve moke,
  • žlička pecilnega praška,
  • žlička jedilne sode,
  • žlička soli,
  • po želji fige za serviranje.

Smetana z jurčki

Sestavine:

  • 10 gramov posušenih jurčkov,
  • 350 mililitrov smetane za stepanje.

Karamela z jurčki

Sestavine:

  • 110 gramov sladkorja,
  • dve žlici koruznega sirupa,
  • 60 mililitrov vode,
  • 185 mililitrov smetane z jurčki.

Navodila

  • Najprej pripravite smetano z jurčki: smetano nalijte v posodo, dodajte ji jurčke in počasi kuhajte do vretja.
  • Znižajte temperaturo in pri počasnem vretju kuhajte deset minut, da gobe nabreknejo in spustijo značilen okus.
  • Jurčke iz smetane odstranite.

Karamela:

  • Zmešajte sladkor, koruzni sirup in vodo ter med stalnim mešanjem kuhajte tako dolgo, da mešanica zavre.
  • Mešajte, da se sladkor stopi, nato odstavite, počakajte eno minuto in počasi v karamelo vmešajte 185 mililitrov z jurčki obogatene smetane.

Biskvit:

  • Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in z maslom premažite pekač za torte, premera približno 22 centimetrov.
  • Kremasto vmešajte maslo, sladkor in vaniljo.
  • Dodajte jajca, kislo smetano in preostanek jurčkove smetane.
  • Zmešajte moki, dodajte jima pecilni in jedilno sodo ter primešajte mokrim sestavinam.
  • S testom napolnite pekač in pecite približno eno uro.
  • Torto vzemite iz pečice, počakajte nekaj minut, da se ohladi, nato jo prestavite na rešetko.
  • Še toplo torto preljite s karamelo in počakajte da se pohladi, nato pa jo postrezite.
  • Po želji jo lahko okrasite s figami, orehi ...


Avtorica: M. FL., recept s portala Kitchen warehouse
Foto: Thinkstock

Preizkusite še recepta: Domače beljakovinske rafaelo kroglice brez peke ali pa Odlično jagodno rulado, pripravljeno v 30 minutah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)