Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ideja za izlet: Plužna, potok Gljun in slap Virje, zakladi pod kaninskim pogorjem

Skriti kotički zgornjega Posočja.

23.6.2017 ob 7:20

naslovna_gljun2.jpg

Naša deželica ob obljudenih izletniških destinacijah skriva nemalo kotičkov, ki žal ostanejo spregledani, a si zagotovo zaslužijo pozornost. Ob pogledu nanje ne se spočije le oko, zaradi odmaknjenosti od turističnega vrveža se z novo energijo napoji tudi duša.

Tokrat vas vabimo po dolini naše gorske lepotice Soče vse do Bovca, mesta v osrčju Alp, ki ima na turističnemu zemljevidu Slovenije upravičeno vidno mesto in poleg vsem znanih znamenitosti skriva tudi nekaj globlje zakopanih draguljev. Nekateri od njih so zaspana vasica Plužna z akumulacijskim jezerom, potok Gljun in slap Virje. Skriti v bujnih krošnjah tamkajšnjih gozdov v poletni vročini vsem izletnikom ponujajo pravo osvežitev.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.  

DSCN6564.JPG

Po skritih poteh

Do vasice Plužna, ki se nahaja nad Bovcem, vodi več poti. Ena od njih se začne kmalu potem, ko vas na desni strani ob glavni cesti Kobarid-Bovec pozdravi mogočni slap Boka. Približno tri kilometre pred mestom zavijete levo, sledite oznakam za Dolino miru in se po ozki asfaltirani poti peljete mimo golf igrišča do makadamske ceste, ki se tik za igriščem vzpne v breg. Pot je sicer prevozna, a svetujemo, da se po njej odpravite peš in nadihate svežega zraka.

boka.jpg

Po približno pol ure hoje vas bo pripeljala do gručaste vasice z značilnimi hišami, večina katerih je preurejenih v počitniške hišice. Nad samo vasico je cerkvica sv. Miklavža, sredi vasi pa spomenik padlim v drugi svetovno vojni na hribu Golobar in kažipot, ki vas bo usmeril do akumulacijskega jezerca, potoka Gljun in slapa Virje.

Sprehod okoli umetnega jezerca tik pod kaninskim pogorjem je nedvomno posebno doživetje. V betonsko kotanjo ujeta, kristalno čista, temno zelena voda kar vabi po skoku vanjo. V resnici se je v jezeru s primernim znanjem mogoče potapljati. A tudi vseh tistih, ki potapljana niso vešči, jezero ne bo pustilo ravnodušne, saj se v njegovi spokojni gladini kot v ogledalu ogledujejo mogočne okoliške gore, kar ustvarja prizor, ki dobesedno jemlje sapo.

DSCN6559.JPG

Vode iz jezera poganjajo turbine hidroelektrarne Plužna, ki je bila zgrajena 1931 za potrebe izgradnje železnice ob Soči. Projekt sicer ni bil nikoli uresničen, je pa elektrika iz nje znatno pripomogla k zagotavljanju energije v zgornjem Posočju.
Od jezera se je mogoče ob cevovodu po neštetih stopnicah (nismo jih uspeli prešteti) spustiti do same elektrarne, a preden se vrnete v dolino, se podajte še do potoka Gljun in slapu Virje.

Ob spomeniku v vasi Plužna sledite kažipotu, pot vas bo po približno pol kilometra pripeljala na razpotje. Če jo boste ubrali naravnost, boste prišli do izvira potoka Gljun, ki se napaja iz kaninskega pogorja. Nivo vode v potoku skozi leto izredno niha. Poleti je sramežljiv potoček z mahom prekritim obrežjem, v jesenskih in spomladanskih deževjih, pa je njegova moč prav zastrašujoča. A če se njegova gladina skozi leto spreminja, to ne velja za njegovo temperaturo. Ta ne glede na letni čas znaša pet stopinj Celzija in pol in je pozimi velikokrat toplejši od zraka, ki ga hladijo ledeni gorski vetrovi. 

DSCN6553.JPG

Na samem potoku je slap Virje, pot do njega v omenjenem križišču vodi levo. Prelep pahljačast slap očara z videzom ter ponuja v vročih poletnih dneh resnično prilegajočo ohladitev v kristalno čistem tolmunu.

gljun2.jpg

V neposredni bližini je za vse, željne adrenalinskih doživetji v odmaknjeni soseski Srnice park aktivnih doživetji, ki združuje nezahtevno pohodništvo s pustolovskim sprehodom po zavarovani plezalni poti.
Velja opozoriti, da je v parku vstopnina, in sicer za otroke do 15. leta 23 in za odrsale 27 eurov.

Sicer pa vam ostane več možnosti za vrnitev v dolino: po že omenjenih stopnicah ob ceveh elektrarne, po poti nazaj mimo golfišča do glavne ceste ali iz vasi Plužna po kolovozu mimo Radulje do same postaje kaninske žičnice, ki vas za 27 evrov popelje na naše najvišje ležeče smučišče.

DSCN6548.JPG

Možnosti je nedvomno veliko. Izlet lahko nadaljujete s sprehodom po središču Bovca in ga zaključite v kateri od tamkajšnjih gostiln s pestro ponudbo lokalnih in drugih jedi. Ena od njih je tradicionalna predjed, sestavljena iz čomp (kuhanega neolupljenega krompirja) in slane ovčje skute iz mleka drobnice, ki se pase na okoliških planinah. Še bolj bo teknila z dodatkom rezin ovčjega bovškega sira. Kljub temu, da je jed povsem preprosta, je v slovenski kulinariki zelo cenjena in zagotovo bo navdušila tudi vas ter bo kot pika na i zanimivemu izletu.

Besedilo: Mateja Florjančič
Foto: Tina Cajnkar, Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Resnične izpovedi: Obiskovanje prostitutk in drugi s seksom povezani razlogi za ločitve

Seksala sva na šefovi mizi (Resnične izpovedi o avanturah na delovnem mestu in anketa Mične)

Štiri dejstva o ženskem orgazmu, ki si jih večina razlaga narobe

ne spreglejte

Nikoli ne zamudite vaših najljubših vsebin! Prijavite se na mične e-novice!