Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

8 stvari, ki jih pravi ljubitelji vina nikoli ne počnejo

Ker oni vedo, kako ravnati z rujno kapljico.

1.5.2018 ob 4:48

vino.jpg

Okusen merlot. Kako prija po napornem dnevu, v katerem se je vse vrtelo okoli otrok, številk in nešteto vsakodnevnih opravil. A preden si boste z njim naslednjič napolnili kozarec, vedite, da obstaja nekaj, za resnične ljubitelje vina, prepovedanih dejanj.

Katera so zanje velik ne, razkrivata Kristin Mauritz in Meredith Rakel someljejki iz restavracije Del Frisco’s Grille, New York. 

1 Nikoli z ne hladijo vina z ledom

Razumemo, radi imate mrzel pinot, a prav zaradi vanj dodanih ledenih kock ima rujna kapljica voden okus. Raje, kot da opojno tekočino hladite z ledom, steklenico za 15 minut postavite v zamrzovalnik.

2 Vina nikoli ne pijejo iz toplega kozarca

Če ste kozarec za vino ravno vzeli iz pomivalnega stroja, ga minuto ali dve ohlajajte pod mrzlo vodo. Toplota kozarca bo okrnila prvi vtis, ki bi ga sicer pustilo vino. Tega pravi ljubitelji te pijače nikoli ne bi dopustili.

3 Vina nikoli ne postrežejo sobne temperature

Kadar je vino sobne temperature, v njem pride do spremembe ravni taninov, kar pomeni, da je manj prijetno za pitje. Zato naj bo vsaj rahlo ohlajeno. Že pet minut v hladilniku bo prineslo veliko razliko.

4 Šampanjca nikoli ne pijejo iz ozkega kozarca

Res je, da so kozarci za šampanjec praviloma ozki in dolgi, zato da mehurčki po tekočini potujejo vertikalno in pričarajo poseben estetski vtis. In težava? Kadar srebate iz takšnega kozarca, ni mogoče občutiti vonja vina in s tem ste oropani dodatnega užitka. Zato je šampanjec bolje piti iz širokih kozarcev. Lahko kar iz tistih, iz katerih srebate običajno belo vino.

5 Iz šampanjca nikoli ne pripravljajo koktejlov

Najboljši je v čisti obliki. Za koktejle pa uporabljajo druge vrste penečih vin.

6 Vedo, kateri odpirač je najboljši

Pozabite na moderne pripomočke za odpiranje steklenic. Najboljši je običajen odpirač z vijakom, s katerim je najlažje nadzorovati odpiranje buteljke in hkrati preprečiti, da bi v vsebino prišla pluta iz čepa.

7 Vina nimajo nikoli na sončni svetlobi

Premočna sončna svetloba vpliva tako na teksturo kot na okus vina. V negativnem smislu.

8 Ne pijejo iz predolgo odprte steklenice

Takoj, ko vino pride v stik s kisikom, se začne spreminjati njegov okus. Manj kot štiri dni naj bo, če v steklenici dlje še kaj ostane, vino uporabite za omake. Še en razlog, da buteljko potem, ko jo v družbi odprete, izparznete v celoti.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju Pure Wow
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte