Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

20 minut za sladico: Pita brez pečice

Odlično osnovo za takšne in drugačne pite lahko pripravite iz keksov ali izbranih kosmičev.

16.4.2016 ob 7:20

pita3.jpg

Večkrat bi radi sebe ali svoje goste pocrkljali s pito, a za pripravo testa vam žal zmanjka časa. Nič hudega, odlično podlago za sočne pite lahko pripravite tudi iz mletih keksov, ovsenih kosmičev, lupinastih plodov, kokosove moke ter čokolade v prahu. Te sestavine s stopljenim maslom povežite v biskvit, za katerega ne potrebujete pečice.

Več namigov za sladkanje poiščite na Facebooku.

Tako pripravljeno podlago najprej položitev pekač, jo dodobra pritisnite ob njegovo dno in za nekaj ur postavite v hladilnik. Na koncu jo obložite z izbranim nadevom. 

Prav posebej sočno podlago lahko brez peke izdelate iz mletih keksov, mineralne vode in sladke smetane. Nadevajte jo z vanilijevim pudingom, dodajte višnje ali jagode, ohladite v hladilniku in na koncu okrasite s smetano. 

pita.jpg

Za bolj zdravo različico lahko uporabite ovsene ali riževe kosmiče, jih zmešate z medom in kokosovim oljem ter prelijete s topljeno temno čokolado.  Preden maso položite v pekač, ga obložite z aluminijasto folijo ter podlago nadevajte z izbrano kremo.

Podlago za pito prav tako lahko pričarate iz vseh vrst celih keksov: čajnih, polnozrnatih, maslenih, tistih iz katerih sicer pripravljate tiramisu in podobnih, ki jih imate v svoji omari. Z njimi obložite dno pekača in jih prelijte z mlekom, da se nekoliko zmehčajo. Na koncu jih obložite  s kremo. 

Recept: Vanilijeva pita z rikoto

Za pokušino vam tokrat nizamo recept za pito z vanilijo in rikoto, ki je malo drugačnega okusa kot skuta, saj je bolj kremasta in sladkasta. Tako kot vse sladke dobrote, ki bodo sledile v rubriki 20 minut za sladico, jo pripravite brez pečice.

Sestavine za biskvit:

  • 250 gramov polnozrnatih keksov,
  • 120 gramov stopljenega masla,
  • 20 gramov sladkorja (lahko ga izpustite),
  • žlica rjavega sladkorja.

Nadev:

  • 80 gramov rjavega sladkorja,
  • dva lista želatine,
  • žlička arome vanilije,
  • 500 gramov rikote,
  • 100 gramov bele čokolade,
  • žlica medu.  

Priprava: Model za pito premažite z maslom in ga posujte z žlico rjavega sladkorja, uporabite lahko tudi drobtine. Kekse zdrobite ter jim v posodi  dodajte zmehčano maslo in sladkor. Dobro zmešajte in z mešanico obložite dno modela. Za dve uri ga postavite v hladilnik.

pita4.jpg

Želatino pripravite po navodilih za uporabo. Rikoto, vanilijo, sladkor in med zmešajte, dodajte stopljeno želatino in mešanico zlijte na podlago. V hladilniku ohladile ter ohlajeno okrasite z naribano čokolado in jagodičevjem.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kako v ljubezni ne izgubiti sebe

9 tipov moških, ki se jim pri spletnih zmenkih nujno izogibajte

Seksi nadgradnja že malo dolgočasnih poz

ne spreglejte

Roisin Murphy: Pevka sem postala preko igre in eksperimentiranja #video

Pet slovenskih podcastov, ki so vredni poslušanja

Pet knjig za preostanek poletja

»Spremenila si se,« je rekla očitajoče, kot da je to slaba stvar (kolumna)

Nikoli ne zamudite vaših najljubših vsebin! Prijavite se na mične e-novice!