Super hrustljav v pečici pečen krompir: Trik je v kuhinjski krpi

Za lepo zapečen krompir ga je treba pred peko v pečici dobro posušiti.

27.5.2023 ob 8:45 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Super hrustljav v pečici pečen krompir: Trik je v kuhinjski krpi

V pečici pečen krompir je okusna in priljubljena priloga.

Da pa bi bil res lepo zapečen in hrustljav, Poppy O'Toole, katere se je na družabnih omrežjih prijel vzdevek kraljica krompirja, deli nasvet, kako do popolnega rezultata.

Najprej navaja, da je treba krompir pred peko v pečici res temeljito osušiti s kuhinjsko krpo:

"Za najboljši rezultat krompir najprej dobro odcedite, nato pa ostanek tekočine z njega popivnajte z bombažno krpo. Popolnima suha površina zagotavlja najboljše pogoje za hrustljavo skorjico."

Nekje na polovici pečenja Poppyjeva priporoča, da krompirju dodate nekaj žlic jušne osnove, lahko zelenjavne ali mesne, ga posujete z zdrobom in pokapljate s sokom limone ali začinite z limonino lupinico.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poppy O’Toole (@poppy_cooks)

"Sama dodam tudi rezine limone. Jušna osnova pomaga pri karamelizaciji krompirja, zdrob mu zagotavlja hrustljavost, limona pa prijeten, malce kiselkast okus."

Tehniko z jušno osnovo lahko uporabite tudi pri običajnem krompirju, brez limone.

Recept:

Za dve osebi potrebujete:

  • 4 do 6 krompirjev
  • sok ene limone
  • rezine limone
  • deset žlic jušne osnove
  • dve žlički posušenega origana
  • dve žlički drobno mletega zdroba
  • strok česna
  • 50 mililitrov olja
  • malo nasekljanega peteršilja
  • sol in poper.

Priprava:

  • Krompir operite, olupite in narežite na četrtine.
  • Stresite ga v posodo s hladno, posoljeno vodo, zavrite in kuhajte 15 do 20 minut.
  • Kuhanje lahko pri mladem krompirju izpustite.
  • Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija, v pekač nalijte olje ter ga postavite v pečico.
  • Kuhan krompir odcedite in ga posušite s krpo: z njo ga pokrijte za 10 minut.
  • Če pripravljate mlad krompir, dobro posušite surovega.
  • Na vroče olje v pladnju stresite krompir.
  • Pomešajte in pecite 15 minut.
  • Ostale sestavine zmešajte. Z njimi po 15 minutah prelijte krompir, ga premešajte, dodajte rezine limone in pri 200 stopinjah Celzija pecite še 15 minut.
  • Pečen krompir potresite z narezanim peteršiljem.

Povzeto po portalu The Mirror

Preberite še: Kam z ostankom pire krompirja? Pripravite irske palačinke

Morda vas zanima tudi: Vsi neverjetni zdravilni učinki fižola in kako preprečiti napenjanje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)