Jajca: Kako preveriti, če so pokvarjena

Včasih jajca v hladilniku čakajo tako dolgo, da je treba pred uporabo ugotoviti, ali so sploh še dobra.

7.8.2023 ob 10:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jajca: Kako preveriti, če so pokvarjena

V trgovini kupljena jajca lahko v hladilniku zdržijo od tri do pet tednov. Ali so potem, ko tako dolgo čakajo v njem, da niti ne veste več, kdaj ste jih kupili, še dobra, je enostavno ugotoviti: na njihovi embalaži je datum, ki določa še varno uporabo.

Zadeva je bolj zapletena, kadar jajca pospravite iz originalne embalaže ali jih kupite pri lokalnem kmetu.

Tedaj se na datum na embalaži ne morete zanašati, se pa je tudi v tem primeru treba prepričati, ali so jajca, ki ste jih dobili že lep čas nazaj, sploh še dobra in še niso pokvarjena.

Z nekaj triki boste lažje ugotovili, kako je z njihovo svežino in ali jih je še varno uživati.

Test z vodo

Najlažje je svežino jajc preveriti tako, da jih potopite v vodo. Če se v njej povsem potopijo in ležijo vodoravno na dno, jih lahko jeste brez skrbi. Če jajca ostanejo na dnu, vendar se z enim delom dvignejo proti površini, jih pred uživanjem res dobro skuhajte ali specite. Če jajca v vodi plavajo, jih zavrzite.

Jajčna lupina je porozna in dlje, kot jajce stoji, več zraka pride vanj. Zrak se ujame med notranjo plast lupine in vsebino, več, kot ga je tam, lažje je jajce in v manjši meri potone.

 Jajce, ki v vodi plava, je zagotovo pokvarjeno. Foto: Alex Stepanov/Gettyimages

Test z vohom

Pri preverjanju svežine jajc se lahko zanesete na svoj voh. Jajce razbijte v posodo in ga dobro povohajte. Če nima nikakršnega vonja, je še dobro, če se vam samo zazdi, da vonjate žveplo, ga ne uživajte, kajti žal je že pokvarjeno.

Test z opazovanjem

Tudi z dobrim pregledom lupin je mogoče prepoznati pokvarjeno jajce. Če so na njej drobne razpokice in je prekrito s tankim, pudrastim slojem, je pokvarjeno. Tanek sloj je kazalnik večje prisotnosti bakterij in tudi plesni.

Vid lahko uporabite še pri razbitem jajcu:

Če beljak ni kompakten in je na videz voden, rožnat ter se razlije daleč okoli beljaka, rumenjak pa je skoraj v istem nivoju kot beljak, jajce ni več primerno za uživanje.

Na videz voden beljak ni dober znak.  Foto: Vlad Antonov/Gettyimages

Povzeto po portalu gastro.24sata.hr

Preberite še: 7 navad, s katerimi med kuhanjem ogrožamo zdravje

Morda vas zanima tudi: Manj znani zdravilni učinki kumar in zakaj jih je dobro imeti vedno pri roki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)