Kako pravilno prati sadje in zelenjavo

V poletni vročini bodite pri pranju sadja in zelenjave še posebej temeljiti.

21.7.2015 ob 6:30

shutterstock_25007020.jpg

Temeljito pranje sadja in zelenjave pred uživanjem je pomembno v vseh letnih časih, zlasti pa poleti, saj so tedaj okužbe s hrano najbolj verjetne in zato tudi pogoste.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Da bi se jim izognili, si poglejte, na kaj morate biti pri pranju plodov narave še posebej pozorni.


Če se radi hladite s sadjem, si preberite še:

shutterstock_128104985.jpg
  • Najprej si z milom temeljito umijte roke.

  • S toplo vodo in detergentom očistite delavne površine v kuhinji, desko za rezanje, pribor za lupljenje sadja in zelenjave, nože in podobno, kar boste morda potrebovali.

  • Sadje operite pod tekočo vodo.
shutterstock_210304180.jpg
  • Jagodičevje potopite v vodo, ki ste ji dodali nekaj žličk jabolčnega kisa in ga nato na cedilu splaknite še pod tekočo vodo.

  • Sadje in zelenjavo z debelejšim olupkom zdrgnite z mehko ščetko ali čisto spužvasto gobico. Tako boste odstranili tudi mikroorganizme, ki bi sicer ostali na olupku.

  • Liste zelja, solate in podobne zelenjave za nekaj minut potopite v vodo, nato pa jih sperite pod tekočo vodo. Enako storite z brokolijem in cvetačo, katerih glavice ste pred tem razdelili na posamične delčke.
shutterstock_130863482.jpg
  • Po pranju sadje osušite s papirnatimi brisačami in tako odstranite bakterije, ki so morda še ostale na njem.

  • Operite vso sadje in zelenjavo, ne glede na to ali ste ga nabrali na vašem vrtu ali kupili v prodajalni.

  • Prav tako perite tudi sadje in zelenjavo, ki ga nameravate pred uživanjem olupiti.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)