Božična večerja za en evro na osebo

Verjeli ali ne, je mogoče.

6.12.2017 ob 9:50

bozic_vecerja_micna.jpg

Zagotovo tudi sami božično večerjo hitro povežete z visokimi izdatki. Ta naj bi namreč bila okusna, bogata, pestra in zato dokaj oklesti družinski proračun. A vendar londonski chef Miguel Barclay pravi, da je zadevo mogoče izpeljati s povsem sprejemljivimi izdatki ter niza načine, kako na praznični mizo postreči z jedjo, za katero boste odšteli komaj en evro po osebi. 

"Verjeli ali ne, to je mogoče. S pravimi sestavinami in zlasti pametnimi nakupi. Svetujem piščančja stegna z brusnično omako in prilogami, ki so na voljo po kupcem prijaznih cenah. Kajti, zakaj celega piščanca ali celo purana, ko so stegna povsem dovolj? In še nekaj, izbirajte sestavine trgovskih in ne zvenečih tržnih znamk," svetuje Miguel.

Njegov recept smo nekoliko prilagodili našim okusom in izbrali sestavine po kar najnižjih cenah, ki so na voljo na policah naših trgovin.

Sestavine za eno osebo:

  • Eno piščančje stegno; 3,69 eur za 500 gramov;
  • četrtina rdeče čebule; za kilogram boste odšteli nekje 80 centov;
  • žlica brusnične omake; 1,99 eur za 220 gramov;
  • krušne drobtine; 40 centov za 400 gramov;
  • 200 gramov krompirja; 2,29 evra za pet kilogramov;
  • 30 gramov brstičnega ohrovta: 0,59 evra za pol kilograma.

Sedaj pa k receptu, ki nikogar ne bo razočaral:

  • Iz piščančjih stegen odstranite kosti, jih nekoliko posolite in meso napolnite z mešanico drobno sesekljane čebule, brusnične omake ter drobtin.
  • Tako pripravljena stegna zvijte in jih povežite z vrvico, da nadev ne bo med pripravo uhajal.
  • Nadevana stegna v vodi kuhajte približno 25 minut, jih nato shladite pod mrzlo vodo in vsaj pol ure (še bolje pa nekaj ur) pustite v hladilniku.
  • Krompir olupite ter narežite na četrtine ter ga v slani vodi skuhajte do mehkega.
  • Odcedite vodo, krompir začinite s soljo, stresite v pekač, pokapljajte z nekaj kapljicami olivnega olja in v pečici hrustljavo zapecite.
  • Ohlajeno meso na olivnem olju popecite v ponvi do zlato rumene barve.
  • Pred serviranjem v ponvi na olivnem olju mehkega prepražite ohrovt ter ga začinite zs soljo.


Recept bo nedvomno dobrodošel za vse, ki bi na božični mizi radi okušali nekaj okusnega, drugačnega in kar je v času, ko izdatki velikokrat poletijo v nebo najbolj razveseljivo, cenovno izjemno ugodnega.

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)